Utorak 14.06.2011.
19:27
Vestionline

Usvojen tajni dokument o razvoju Vojske Srbije

Ova, tajna dokumenta, pojavila su se u javnosti devetog juna ove godine kada ih je objavio novosadski list "Građanski". Ministar Šutanovac je danas rekao da nadležni organi treba da daju odgovor zašto su oni objavljeni u medijima.

Ministar Dragan Šutanovac traži odgovorne za odavanje državne tajne 

"Ja nisam ni tužilac ni istražitelj. Pretpostavljam da su zakonom jasno precizirane stvari koju odgovornost nosi onaj koji to objavljuje i onaj koji to daje i očekujem da oni koji su nadležni daju konačan odgovor", kazao je Šutanovac.

"Jačamo civilnu kontrolu vojske"

 

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da današnja sednica za cilj ima jačanje civilne kontrole nad Ministarstvom odbrane i drugih institucija koje se bave pitanjima bezbednosti zemlje.
"U jačanju civilne kontrole Ministarstva odbrane, odnosno svih pitanja vezanih za bezbednost zemlje, a u skladu sa potrebom da se obavlja civilna kontrola nad institucijama koje to čine, uključujući i to ministarstvo, danas imamo zatvorenu sednicu", objasnila je Đukić-Dejanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dokumenti koja su stepenovani kao tajna pojavljuju u medijima onda se postavlja pitanje da li država Srbija funkcioniše. 

Šutanovac je kazao da Skupština Srbije prvi put razmatra takve dokumente i da postoji veliko neiskustvo u okviru samog parlamenta i u okviru Ministarstva, ali da i dalje misli da parlamentarci u Srbiji treba da imaju odgovornost prema državi na isti način kao i ljudi koji vode odbranu i vojsku.

"Nažalost, očigledno da taj odnos nemaju svi na isti način i videćemo kako će se ta situacija razrešiti koja je dosta neprijatna; iako suštinski možda ne izgleda važna, ipak izgleda izuzetno ozbiljno", kazao je Šutanovac.

Zatvaranje za javnost današnje sednice Skupštine pojedine opozicione stranke nisu prihvatile sa odobravanjem, iako se raspravljalo o tajnim vojnim dokumentima.

Lider LDP Čedomir Jovanović nema razumevanja za sednice koje se u parlamentu održavaju mimo javnosti, navodeći da je to presedan u njegovoj političkoj karijeri.

"Bilo je nekoliko zatvorenih sednica, ali su se one održavale tokom ratnog stanja", rekao je Jovanović, dodajući da mu se ne dopadaju zatvorene sednice sa kojih će "doći poluinformacije takozvanih izvora".

Radikal Aleksandar Martinović smatra da je sednica "potpuna besmislica", budući da je, kako je rekao, Vojska Srbije "dovedena na rub propasti", da "postoji samo u tragovima" i da "pod vođstvom Dragana Šutanovca i Borisa Tadića nije sposobna da bude garant teritorijalne celovitosti zemlje".

Sednice Skupštine Srbije koje su, inače javne, mogu biti i zatvorena za javnost u slučajevima određenim zakonom, ako to predloži vlada, odbor ili najmanje 20 poslanika. Predlog da sednica bude zatvorena za javnost mora biti obrazložen, o njemu odlučuje Skupština bez pretresa, kao i o davanju informacije sa takve sednice.

2024 © - Vesti online