Sreda 15.06.2011.
08:00
Vestionline

Prvi grad u Maleziji u kom je zabranjeno pušenje

Malaka, grad u Maleziji
 

"Ideja je da se stvori grad sa čistim vazduhom i okolinom za turiste i Maležane koji žele da uživaju u istorijskom gradu", objasnio je on, prenosi AFP.

Smanjenjem zagađenosti vazduha treba da se, pored toga, zaštite i građevine u gradu.

Zabrana pušenja važi za čitav grad, koji se prostire na 4,2 kvadratnih kilometara, kao i četiri druge oblasti pokrajine Malaka.

Nepoštovanje zabrane pušenja, prema rečima ministra, biće novčano kažnjavani u visini od 300 ringita (oko 69 evra), a najviša kazna iznosi 5.000 ringita.

Premijer pokrajine Malaka Mohamad ali Rustam rekao je dnevniku "Star" da će dalje turističke destinacije na toj teritoriji biti proglašene zonom zabrane pušenja.

Malaka, koji je vekovima bio centar trgovine između istoka i zapada, je poznat po brojnim bogato dekorisanim zgradama, crkvama i utvrđenjima.

Tokom 15. veka u Malaki je osnovan malezijski Sultanat, koji je u 16. veku osvojen od strane Portugala, i kasnije od Holandije.

UNESCO je Malaku 2008. proglasio svetskim kulturnim nasleđem, a zbog raspadanja jedne četvrtine istorijskog nasleđa grada upućena su upozorenja da bi ovaj lučki grad mogao biti sklonjen sa liste.

2024 © - Vesti online