Utorak 14.06.2011.
13:21
B92

"Valter" dobija nagradu za životno delo

Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca: Velimir Bata Živjinović
 

Tom prilikom će biti prikazani neki od njegovih najpoznatijih filmova, kao što su “Valter brani Sarajevo”,” Tri, “I Bog stvori kafansku pevačicu” i “Bitka na Neretvi”.

U okviru ceremonije otvaranja festivala u subotu, 18. juna, u Arena Sinepleksu, nagradu Ibis za doprinos kinematografiji Bati Živojinoviću uručiće Miloš Ignjatović, direktor festivala Sinema siti. “Nakon Aleksandra Saše Petrovića, Žike Pavlovića i Miće Popovića, Sinema siti ove godine odaje priznanje našem najpopularnijem glumcu Bati Živojinoviću., koji je istovremeno glumio u delima velikana srpske kinematografije, u filmovima crnog talasa i bio heroj partizanskih filmova”, piše u saopštenju organizatora.

U subotu ,18. juna, prvog dana festivala će biti prikazan kultni film “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, u kojem je Živojinović ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga. Publika će moći da pogleda ovo ostvarenje pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, koji se tokom festivala Sinema siti pretvara u veliki bioskop na otvorenom.

Omaž Velimiru Bati Živojinoviću, pored ostvarenja “Valter brani Sarajevo”, obuhvatiće filmove “Bitka na Nertevi” Veljka Bulajića, “I Bog stvori kafansku pevačicu” Jovana Živanovića, “Tri” Aleksandra Saše Petrovića i “U raljama života” Rajka Grlića, koji će se prikazivati u Kulturnom centru Novog Sada.

Tokom 55 godina duge karijere, Velimir Bata Živojinovič je igrao u više od 270 filmova, proslavio se ulogama u partizanskim filmovima, a čuven je i po komedijima i kultnim ostvarenjima, poput filmova “Tri” i “Skupljači perja”, u kojima je igrao. Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo Slavica, a nagrađivan je i na Filmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Samo u Kini, tokom višedecenijskog prikazivanja filma “Valter brani Sarajevo” stekao je publiku od više od 13 milijardi ljudi.

Raspored projekcija filmova u okviru Omaža Velimiru Bati Živojinovidću, kao i druge informacije o programu festivala Sinema siti.

2024 © - Vesti online