Utorak 14.06.2011.
03:51
E. V.

Danska: Srbin zadavio nevenčanu ženu

Zločin se desio u maju prošle godine u stanu žrtve u Hileredu. U tom trenutku u stanu je bio i 19-godišnji sin žrtve, ali on nije čuo majčin hropac, već je malo kasnije pronašao telo u sobi i pozvao Hitnu pomoć, ali lekari nisu mogli da pomognu.

Ubica se za to vreme kolima odvezao do Švedske, gde je otišao u policiju i priznao zločin. Međutim, kasnije je povukao priznanje i na sudu je tvrdio da je ubio svoju nevenčanu suprugu u samoodbrani, jer ga je napala makazama.

POJAČANO OBEZBEĐENJE: Policija čuvala sud


- Nisam nameravao da je povredim. Usta su mi bila krvava pošto me je ubola makazama i bojao sam se da će me ubosti u oko, branio se Srbin iz Švedske i objašnjavao da je veče bilo prijatno sve dok nisu otišli u spavaću sobu i započeli raspravu o njihovoj vezi.

Međutim, tokom procesa ispostavilo se da je 47-godišnjak planirao da presudi nevenčanoj ženi i sebi, pa je ostavio oproštajna pisma bivšoj supruzi i njihovoj deci.

Napisao im je da ih voli, ali da su nastupila teška vremena za njega i novu, nevenčanu suprugu i da su zato mrtvi. Izgleda da se na pola plana predomislio i da nije imao snage i hrabrosti da presudi i sebi.


Na suđenju je svedočila i švedska policajka kojoj je priznao šta je uradio.
- Rekao nam je da se boji i da mu je žao. Ispričao je da je tukao svoju devojku i da je zadavio, kazala je policajka, a sudski veštak potvrdio je da je smrt žrtve nastupila kao posledica davljenja.


Svih šest porotnika i troje sudija saglasili su se da je 47-godišnji Srbin kriv i da nije bilo ni reči o nužnoj odbrani. Njegov advokat tražio je kaznu od pet godina robije, najblažu za ubistva bez predumišljaja. Sudije su to odbacile i osim 12 godina robije i proterivanja odlučile da osuđenik mora da plati odštetu od 410.000 danskih kruna (oko 55.000 evra) deci ubijene.

Tiganjem po glavi


Tokom suđenja saznalo se i da su četvorica robijaša u pritvoru maltretirali sada osuđenog Srbina. U julu prošle godine napali su ga u zatvorskoj kuhinji i jedan od robijaša udario ga je tiganjem po glavi. Tom prilikom nastalo je krvarenje u glavi i fraktura lobanje. Njegov advokat kaže da su te povrede izazvale delimičnu paralizu lica i poremećaj ravnoteže.

2024 © - Vesti online