Ponedeljak 13.06.2011.
20:14
RTS

Euleks traži dr Frankenštajna

Hapšenje dr Somneza, koga su nazvali dr Frankenštajn

Somnez, koga su turski mediji prozvali "doktor Frankenštajn", i Harel terete se za trgovinu belim robljem, organizovani kriminal i nelegalno obavljanje medicinske delatnosti. Optužnica je podignuta posle široke istrage o događajima u prištinskoj privatnoj klinici "Medikus" tokom 2008. godine,

Somnez, koga je u januaru uhapsila policija u Turskoj, da bi ubrzo zatim bio pušten na slobodu, u privatnoj klinici "Medikus" u Prištini operacije je izvodio uz pomoć još najmanje šest osoba, uključujući Harela i Iljira Recaja, bivšeg zvaničnika Ministarstva zdravlja vlade u Prištini.

U optužnici protiv Sonmeza navodi se da su donatori bubrega obično poticali iz siromašnih delova istočne Evrope i centralne Azije. Sonmez im je obećavao oko 15.000 evra po bubregu, dok bi ih kasnije prodavao za 100.000 evra. Donatori bi ostajali i bez novca i bez organa. Klijenti su mahom bili bogati Izraelci i ljudi sa Zapada. Prema podacima iz istrage, jedan izraelski advokat za bubreg je dao čak 180.000 evra.

Njegov ključni saradnik na Kosovu i Metohiji bio je Šaip Muja, politički savetnik Hašima Tačija za pitanja iz oblasti zdravstva i čovek koji suštinski povezuje slučaj klinike "Medikus" sa navodima o krađi organa Srba otetih na Kosmetu 1999. godine.

Istražioci Saveta Evrope, koje je predvodio Dik Marti, opisali su Šaipa Muju kao centralnu figuru u međunarodnim mrežama trgovine ljudima i ugovaranja nelegalnih hirurških operacija, dok je rat proveo u centrali OVK, u Tirani.

"Muja je čovek koji je ušao u posao sa Jusufom Sonmezom tokom svojih putovanja u Tursku, tokom rata na Kosovu, što je rezultiralo švercom bubrega iz Albanije za Istanbul. Nije slučajnost da je igrao ulogu i u stvaranju 'Medikusa', manje od deset godina kasnije", rekao je u decembru za britanski "Gardijan" obaveštajac iz Vašingtona, koji je tražio da ostane anoniman.

"U mnogo čemu, to su dve slične operacije. U oba slučaja, imate tajne objekte koji povezuju važne igrače među kosovskim Albancima sa trgovinom organa nevinih žrtava i uključuju se u međunarodne mreže kako bi profitirali od Sonmezovih operacija", naveo je taj izvor.  

2024 © - Vesti online