Ponedeljak 13.06.2011.
16:10
Vestionline

Epidemija EHEC bakterijom ne jenjava

EHEC bakterija
 

Povodom izjave eksperta za zdravlje Socijaldemokratske partije Karla Lauterbaha da će najmanje 100 osoba ostati sa teškim posledicama na bubrezima i zbog toga morati da idu na transplantaciju bubrega ili doživotnu dijalizu, štampa piše da je, Nemcima, zapravo, ''knap'' sa donatorskim bubrezima i da u zemlji ima 8 000 ljudi na listi čekanja za taj organ od životne važnosti.

Eksperti, uvereni da je smrtonosna vrsta bakterije ešerihije koli otkrivene na klicama mahunarki u bio-vrtu u Donjoj Saksoniji, koji je zatvoren, savetuju, međutim, da se izbegava korišćenje u ishrani čak i onih klica, uzgojenih u sopstvenim domaćinstvima. Kada je reč o izvoru zaraze u vrtu Binenbitel u Donjoj Saksoniji, i dalje nije jasan put zaraze i da li je, možda, neko od radnika vrta preneo bakteriju ili je ona došla u vrt sa semenom.

Krizni menadžment nemačke vlade je trpeo i trpi kritike, a eksperti posebno imaju u ''viziru'' način prijavljivanja infekcije i traže da to bude direktno - da se od klinika ka referentnom institutu Robert Koh šalju informacije o bolesti, koja počinje prolivima, a završava, u najtežim slučajevima, otkazivanjem bubrega sa mogućim smrtnim ishodnom.

2024 © - Vesti online