Ponedeljak 13.06.2011.
12:30
Vestionline

"Policija teroriše sveštenstvo Crne Gore"

Mitropolit Amfilohije
 

Nakon što je MUP saopštio da nekoliko sveštenika Mitropolije u Crnoj Gori nisu imali dokumenta za boravak, u prvi plan je izbio problem da gotovo četvrtina sveštenstva i monaštva, kako je listu potvrđeno, nema rešen status, odnosno da nemaju ni državljanstvo ni dozvole za stalni boravak.


"Taj odnos prema jednom delu našeg sveštenstva i monaštva i pretnja da im se ne dozvoljava boravak, započeo je od vremena od kad je Brajović postao ministar unutrašnjih poslova i od kad, naročito u Podgorici, radi neka Dapčevićka (Ljiljana, načelnica u MUP), koja drži u svojoj kancelariji sliku Dedeića (Mihaila, mitropolita CPC).


"Na tom principu, očevidno, oni vrše nasilje nezapamćeno u istoriji Crne Gore nad sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve", istakao je mitropolit Amfilohije "Vijestima" u Budvi, gde je boravio povodom Trojičin dana, slave grada.


Mitropolit je naglasio da "takvog nasilja nije bilo bi u vreme tursko, ni u vreme mletačko, ni u vrijeme austro-ugarsko, ni u vreme nacista, ni u vreme komunista".


"To je prvi put u istoriji da inspektori policije prestravljaju monahe, monahinje i sveštenike, obilazeći manastire poslednjih mesec dana. Bukvalno ih prestravljuju, upadajući, preteći im da će biti izbačeni, naročito ti koji nisu regulisali boravak u Crnoj Gori. Među njima ima monaha i sveštenika iz Rusije, Sirije, BiH, Srbije. To je nešto neshvatljivo i neprihvatljivo", istakao Amfilohije.

2024 © - Vesti online