Ponedeljak 13.06.2011.
11:17
Blic

Država neće da vrati zemlju vlasnicima

Sedište Vlade Srbije
 
Iako potpredsednik Vlade Božidar Đelić poručuje da se na nacrtu ozbiljno radi, detalji zakona su za javnost i dalje nepoznanica. Osim da je reč o kombinaciji naturalnog i finansijskog obeštećenja, predstavnici države ne otkrivaju više.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, koji je i autor poslednjeg predloga nacrta zakona o denacionalizaciji za vreme prethodne vlade premijera Vojislava Koštunice, međutim, kaže da je imao uvid u jednu od verzija nacrta zakona koji radna grupa Ministarstva finansija priprema.


- Oni su prekopirali prvih deset članova mog predloga, a onda toliko izmenili da on više nije ni nalik nacrtu zakona koji sam ja svojevremeno predložio. Pre svega, suzili su obim onoga što će se vraćati u naturi. Građevinsko zemljište izbačeno je kao objekat restitucije, koja neće važiti ni za recimo poljoprivredna zemljišta na kojima postoje trajni zasadi. Tako neko ko traži da mu se vrati zemlja na kojoj se gaji šljiva 50 godina, neće moći da je dobije - kaže Parivodić.

2024 © - Vesti online