Ponedeljak 13.06.2011.
01:41
Vestionline

Gadafi slomio otpor u Zaviji?

Sami protiv svih: Vojska Libije

Ibrahim je odbacio izveštaje o napredovanju pobunjenika, ali je priznao da je u Zaviji bilo sukoba, mada je umanjio njihov značaj.

"To je samo džep otpora. Pobunjenika nema više od stotinak. Vojska je neke od njih ubila, neke zarobila, a sa ostalima pregovara o predaji", rekao je on.

Ibrahim je, takođe, izjavio i da režim nije proglasio pobedu u Misrati i Zintanu, dvema oblastima na zapadu Libije koje su pod kontrolom pobunjenjika i u kojima se vode žestoki okršaji od izbijanja pobune sredinom februara.

Prema njegovim rečima, režim odbacuje sve razgovore o eventualnom odlasku libijskog vođe Moamera el Gadafija iz zemlje.

"Niko nema pravo da traži od lidera da se povuče. Niko ne može da dođe ovamo s planom koji obuhvata njegov odlazak", kazao je on i dodao da je takva ideja "nemoralna, nezakonita i besmislena".

U Briselu, NATO je saopštio da preduzima "nužne korake kako bi zaštitio civile zapadno od Tripolija kojima preti opasnost od Gadafijevih snaga".

"Duž severozapadne obale Libije, između Tripolija i granice s Tunisom, Libijci umorni od Gadafijeve vladavine otvoreno mu se suprotstavljaju i zbog toga su u opasnosti da budu napadnuti", piše u saopštenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, u međuvremenu, poručili da priznaju libijsku pobunjeničku političku grupu kao jedinog legitimnog predstavnika te zemlje, preneo je AP.

UAE su među retkim arapskim zemljama koje podržavaju vazdušne napade NATO-a na Gadafijeve snage i današnjom odlukom se priključio Kataru, Italiji i još nekolicini zemalja koje su uspostavile diplomatske odnose s pobunjeničkim savetom.

 

Emitovan novi TV snimak Gadafija

Libijska državna televizija emitovala je snimak Gadafija, koji se sastao s predsednikom Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Kirsanom Iljumžinovom.

Iljumžinov je izjavio da je odigrao partiju šaha s Gadafijem i da mu je libijski vođa rekao da ne namerava da se povuče niti da napusti zemlju.

"Sastanak (s Gadafijem) je trajao oko dva sata i igrali smo šah", rekao je agenciji Interfaks Iljumžinov, koji je posetio Tripoli u svojstvu predsednika FIDE, naveo je AFP.

Iljumžinov, koji je i predsednik ruske republike Kalmikije, naveo je da je Gadafi rekao da neće napustiti Libiju, jer je to njegova otadžbina i zemlja u kojoj su poginula njegova deca i unuci.

"Takođe je rekao da ne razume s kojeg položaja bi trebalo da se povuče. 'Nisam ni premijer ni predsednik ni kralj. Nemam nikakvu funkciju u Libiji i iz tog razloga nemam položaj s kojeg treba da se povučem', rekao mi je Gadafi", kazao je Iljumžinov.

Tripoli je, prema njegovim rečima, pretrpeo znatna razaranja.

2024 © - Vesti online