Ponedeljak 13.06.2011.
05:30
B. Đokić - Vesti

Francuz voli Srbiju, zna ćirilicu, primio pravoslavlje

Kao francuski vojnik 1998. godine došao je na službu u Sarajevo i tu se prvi put upoznao s Balkanom i ljudima s ovih prostora.

NOVU VERU PRIMIO U MANASTIRU: Remi Hue


- Tokom službovanja u Bosni, koje je s prekidima trajalo do 2002. godine, svaki slobodan dan koristio sam da odem na Zlatibor. Po povratku u Lil jedva sam čekao da se vratim u Srbiju. Mnogo sam naučio iz srpske istorije. Čitam dela Ive Andrića i Miloša Crnjanskog - kaže i dodaje:


- Pratim i televizijski program. Najviše gledam "Žikinu šarenicu" u kojoj bih voleo da gostujem, "Da, možda, ne", a naučio sam i ćirilicu čitajući "Politiku". U Francuskoj slušam isključivo srpsku muziku, a u kolima imam diskove Cece, Željka Samardžića i Željka Joksimovića.

Zbunio konobara


U julu 1999. godine dok je službovao u Skoplju posetio je Kosovo.
- U restoranu u koji smo navratili da ručamo, konobar je primetio da smo stranci i počeo da priča na engleskom. Rekao sam mu: "Znam da znaš srpski." Konobar se zbunio, počeo da gleda oko sebe i kazao: Govorite tiho da nas ostali ne čuju - priča Hue.


Svaki put kad dođe obilazi manastire i znamenitosti u Srbiji i Crnoj Gori. Tako je dva puta bi u Ostrogu, posetio je Lovćen, Guču, Mokru Goru, Ćele kule kod Niša.

Remi iz Lila često dođe u Srbiju

Obišao je Titov grob, a redovno obilazi Hram Svetog Save na Vračaru i Crkvu svetog Marka.


- Nekad mi se dogodi dok šetam Beogradom da me prolaznici zaustave i pitaju gde je neka ulica. Počnem da im objašnjavam. Onda mi zbog naglaska kažu: "Pa vi niste odavde", a kad im saopštim da sam iz Francuske, to izazove zbunjenost.

Volim što su ovde ljudi gostoprimljivi, spremni uvek da pomognu - dodaje on.
Francuz koji voli Srbiju uživa u srpskim rakijama, dopadaju mu se devojke sa ovih prostora. Obožava srpsku hranu - cicvaru, prebranac i pihtije.
 

Razmišlja o preseljenju

 

Službovao je osim na Balkanu u Džibutiju i nekoliko država zapadne Afrike. Ali, kako kaže, nigde se nije osećao tako prijatno kao u Srbiji.


- Ovde je potpuno drugačiji mentalitet od onog u Francuskoj. Možda ću se jednog dana preseliti u Srbiju - kaže Hue.

2024 © - Vesti online