Ponedeljak 13.06.2011.
00:43
Vestionline

Osuđena demonstrantkinja zbog recitovanja poezije

U Bahreinu demonstranti već mesecima traže smenu vlasti
 

Al-Kurmezi uhapšena je krajem marta pošto je, pored ostalih demonstranata, recitovala pesme u kojima su kritikovani bahreinski kralj i premijer, na glavnom Bisernom trgu prestonice Maname.

Ona je osuđena za antidržavnu aktivnost, uključujući i podsticanje mržnje, prenela je zvanična Bahreinska novinska agencija.

Dok je bila u pritvoru, tvrdila je da su je stražari tukli i mučili elektro-šokovima, prenela je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešenal.

Presudu Al-Kurmezijevoj osudile su opozicione grupe i Amnesti internešenal, koji je naveo da ona naglašava da bahreinske vlasti "brutalno ugrožavaju" slobodu govora.

Demonstranti, koji protestuju od sredine februara, od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi.

Mnogi demonstranti traže od vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a pozivaju i da cela vladajuća dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Šiiti čine 70 odsto od ukupne populacije Bahreina.

2024 © - Vesti online