Nedelja 12.06.2011.
20:09
Srna

Merčep imao mučilište za Srbe

Tomislav Merčep
 

U optužnici, koja je podignuta prošle nedelje, navodi se da su pripadnici jedinice rezervnog sastava MUP-a pod Merčepovom komandom društveni dom i svlačionicu Fudbalskog kluba "Jedinstvo" u Pakracu pretvorili u zatvor i mučilište, gde su opljačkane srpske civile premlaćivali, rezali nožem, mučili elektrošokovima, terali ih da pozdravljaju "za dom spremni", da jedini drugima kopaju grobove i potom ih likvidirali hicima u glavu.


Od 52 civilne žrtve koje se stavljaju na teret Merčepu ,u optužnici se navode imena i prezimena njih 28, dok se ostalih 24 još uvek vode kao nepoznate žrtve čija su tela pronađena u grobovima u Pakračkoj poljani, prenosi "Jutarnji list".


Merčep je neke od žrtava ispitivao, a jednog od zarobljenika, Đorđa Gunjevića iz Kutine, koji je bio vladin poverenik za zdravstvo u opštini Pakrac, posle šest dana torture je oslobodio, rekavši mu da se radilo o grešci.


Pripadnici Merčepove jedinice uhapsili su Gunjevića 11. oktobra 1991. godine, oduzeli mu automobil "ladu samaru", dokumenta, ušteđevinu od 20.000 maraka i 100.000 dinara i batinali ga dok mu nisu slomili tri rebra.


Potom ga je ispitivao sam Merčep, da bi s drugim zarobljenicima opet bio premlaćivan i mučen elektrošokvima. Nekoliko dana kasnije - 17. oktobra 1991. godine, Merčep je saznao da je tukao Vladinog poverenika za zdravstvo u opštini Pakrac, posle čega je Gunjević oslobođen i vraćen mu je automobil, ali ne i novac.

2024 © - Vesti online