Nedelja 12.06.2011.
16:13
Vestionline

Hamas neće premijera iz redova Fataha

Fatah i Hamas
 
Planirano je da se predstavnici dve frakcije sastanu u utorak u Kairu i dogovore se o sastavu novog kabineta. Fatah i Hamas su u maju potpisali sporazum u egipatskoj prestonici kojim se okončavaju četvorogodišnji, povremeno krvavi, nesporazumi. Taj sporazum otvorio je put stvaranju zajedničke prelazne vlade pred izbore sledeće godine.

Za sada nije jasno da li je današnje saopštenje Hamasa konačna odluka ili samo taktika pred postavljenje ministara, preneo je Asošiejted pres. Fajad, priznati ekonomista, školovan u SAD, koji je inače politički nezavisan, uživao je poštovanje stranih donatora. Odbijanjem njegove nominacije ugrožena je i međunarodna pomoć Palestincima, komentarišu svetske agencije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa Fataha, smatrao je da bi ponovno postavljenje Fajada odagnalo brige zapadnih zemlja da će novac donatora dospeti u ruke Hamasa koga SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom organizacijom.

Hamas, međutim, ističe da je Fajad ipak politička ličnost. Zvaničnik Hamasa Salah Bardavil izjavio je da se organizacija " neće složiti da ukaže Salamu Fajadu poverenje da vodi vladu nacionalnog jedinstva".

"Nominacija centralnog komiteta Fataha Salama Fajada da rukovodi vladom je nominacija Fataha i svaki vođa nove vlade mora biti izabran konsenzusom, a ne, naravno, od strane jedne partije," dodao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Na osnovu sporazuma između Hamasa i Fataha prvi korak je da se izabere prelazna vlada koju će činiti tehnokrate i koja će raditi na pomirenju i pripremiti nove izbore. Vodeći članovi Hamasa i Fataha najavili su da neće ući u tu vladu.

Dve glavne palestinske frakcije vode borbu za vlast otkako je Hamas iznenadno pobedio na opštim izborima 2006. godine . Vlada nacionalnog jedinstva raspala se sledeće godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne Fatahu. Palestinci smatraju da je pomirenje ključno za ostvarenje cilja stvaranja nezavisne države koja će obihvatiti obe geografski odvojene palestinske teritorije.

Izrael je, međutim, izrazio neslaganje s pomirenjem umerenijeg Fataha sa Hamasom i odmah suspendovao transfer taksi koje ubira u ime Palestinske uprave kako novac ne bi dospeo do ekstremista.

Hamas i Fatah podeljeni su u odnosu na Izrael. Fatahovci podržavaju mir s Izraelom, dok Hamas odbija međunarodne zahteve da prizna tu zemlju i ranije sprazume s njom.

2024 © - Vesti online