Nedelja 12.06.2011.
14:38
Vestionline

Američka krstarica u Crnom moru, Rusi se bune

Ministarstvo ističe da je Ruska strana više puta ponovila da neće biti ravnodušna prema pojavi elementata američke strateške insfrastrukture u blizini ruske granice i da će takav korak smatrati pretnjom po bezbednost zemlje, navedeno je u saopštenju.

Rusija, kako se dodaje razume da je stacioniranje "Montenereja" u evropskim vodama deo američkog plana o raketnom štitu, ali ne vidi zašto to mora da bude tako blizu njenih granica.

Pretnja: USS "Monterej"

Američki predsednik Barak Obama rekao je 2009. godine da će odustati od planova njegovog prethodnika Džordža Buša da se delovi raketnog štita postave u Poljskoj i Češkoj i najavio da će umeto toga biti postavljena mobilniji sistemi sa projektilima kratkog i srednjeg dometa usmerenim prema Iranu.

"Prema zvaničnoj američkoj verziji, ratni brodovi se mogu rasporediti u Crnom moru u slučaju potrebe, recimo zbog izbijanja sukoba u regionu," navelo je rusko ministarstvo, uz napomenu da ne vide kakav su sukob američki komandanti imali u vidu kada su pomerili ratni brod sa Mediterana na istok, prenosi Rojters.

Protest iz Moskve stiže neposredno pošsto Rusija i Zapad prošle nedelje nisu uspeli da postignu napredak u vezi raketnog štita za Evropu, pri čemu se Moskva žali da se druga strana oglušuje o zahteve Rusije.

2024 © - Vesti online