Nedelja 12.06.2011.
00:18
Beta

Dajte novac Sandžaku jednako kao i drugima

"Srbija je regionalno polarizovana zemlja, a najbolji primer za to je činjenica da je standard života u Beogradu i Tutinu 14:1. To je žalosno za zemlju koja stremi ka Evropskoj uniji, pitamo se gde je tu regionalni ravnomerni razvoj", rekao je Đerlek, koji je do septembra 2009. godine bio gradonačelnik Novog Pazara kao funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP).

Mirsad Đerlek

Đerlek je ocenio da Bošnjaci u Srbiji imaju krizu društveno-političkog identiteta i da im je potreban politički konsensus. "Pozivam sve političke partije u Sandžaku na razgovor, jer ako imamo različite političke ideje ne znači da treba da prolivamo krv, nego treba da se složimo oko najvažnijih bošnjačkih stvari", kazao je Đerlek.

Kako je naveo, "samo ako smo jedinstveni možemo postići dvosmerni dijalog sa Beogradom, koji će odgovarati i državi i nama".

On je dodao da u Srbiji nema dovoljno demokratskih institucija koje bi garantovale Bošnjacima ono što im pripada, a država često pravi veštačke krize u Sandžaku pomoću političara iz tog kraja.

"Time žele da skrenu investitore iz Sandžaka, ali i da skrenu pažnju sa loše politike koju vodi nesposobna Vlada Srbije. Poručujem svim bošnjačkim političarima da zaborave trgovinu sa bošnjačkim nacionalnim interesima. Mi smo autohton narod, koliko god se trudio neko to da izbriše, istorija se ne može izbrisati", rekao je Đerlek.

Đerlek je pozvao predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića, da priznaju rezultate prošlogodišnjeg glasanja za Bošnjačko nacionalno veće, na kojima je Bošnjačka kulturna zajednica osvojila najviše glasova.


Andrić: Sandžak nema prave predstavnike u Vladi Srbije

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Ivan Andrić ocenio je da Sandžak nema svoje prave predstavnike u Vladi Srbije, već samo "ljude koji se predstavljaju da su to".

Andrić je na skupu povodom Prve izborne skupštine Đerlekovog SNP-a rekao da su ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin "potpuno poraženi u mestu (Novom Pazaru) koje bi trebalo da predstavljaju u Beogradu".

Ivan Andrić

"Ko god se služi demagogijom, ne može dugo da vara građane. Kada smo mi govorili o problemima u Sandžaku, oni su ćutali, a ova večerašnja prepuna sala vaše stranke im je kazna za to. Kako da razumemo da je neko za decentralizaciju Srbije, a da je protiv Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU)", rekao je Andrić.

On je dodao da će LDP nastaviti da se bori za prava Bošnjaka u Srbiji. "Borićemo se ne samo za prava identiteta, već i za ekonomska i kulturna prava. Treba da znate da Bošnjaci u Beogradu imaju prijatelje. Neprijatelj vam je neko ko želi da sačuva moć po svaku cenu i ko se kiti vama pred Evropom. Mi u vama ne vidimo značku koju bismo sebi stavili, već iskrenog partnera sa kojim ćemo zajedno kreirati politiku vezanu za Sandžak", rekao je Andrić.

2024 © - Vesti online