Subota 11.06.2011.
20:14
Vestionline

Prištinski Albanci obeležili svoj "dan grada"

Priština slavi Dan grada
 

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednica samoproglašene države Kosovo Atifete Jahjaga i albanski gradonačelnik Prištine Isa Mustafa. Oni su posetili grob bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i spomenike poginulih pripadnika OVK.

"Godišnjica oslobođenja Prištine označava kraj jedne duge epohe naših napora za slobodu, demokratiju i nezavisnost", rekla je Jahjaga tokom svečane akademije podsetivši na "aktivni mirovni pokret Ibrahima Rugove, rat OVK-a i pomoć međunarodnih prijatelja Kosova".

Ona je rekla da "nezavisnost Kosova predstavlja volju građana i realan proces koji je stvarao mir i stabilnost u regionu."

"Država Kosovo postaje važan faktor na Balkanu koji razvija dobre susedske odnose i koji daje svoj doprinos u regionalnim inicijativama", rekla je Jahjaga i izrazila uverenje da će "Kosovo postati i članica Ujedinjenih nacija."

"Kosovo nastavlja proces novih priznavanja sa ciljem da što pre postane članica UN", istakla je ona.

Jahjaga je izrazila punu podšku daljem razvitku Prištine.

Gradonačelnik Prištine Isa Mustafa naglasio je da će nastaviti angažovanje za dalji razvoj grada.

"Nama preostaje da nastavimo da gradimo ovaj grad, da gradimo i Kosovo, kako bismo vratili dug onima koji su se pre nas angažovali, koji su se žrtvovali i koji su iza nas ostavili tako velika dela", rekao je Mustafa.

Na glavnom trgu i u drugim delovima grada od ranih jutarnjih sati postavljene su zastave Kosova, Albanije kao i zastave SAD i drugih zapadnih zemalja.

2024 © - Vesti online