Subota 11.06.2011.
14:11
P. Arsić - Vesti

Bošnjaci Hrvatima prete ratom

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki ocenio je da su u Federaciji BiH mogući sukobi niskog intenziteta između Bošnjaka i Hrvata. Ovakvo mišljenje Vlajki je izneo povodom tvrdnje bivšeg šefa tajne službe hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, Ive Lučića, koji je upozorio na mogućnost izbijanja novog oružanog sukoba između Bošnjaka i Hrvata.

Vehabije u vrhu Bosanske države: Emil Vlajki
 


Lučić, naime, tvrdi da je bošnjačka mobilizacija već na delu što se može videti iz dnevnika Hajata i FTV "koji redovno počinju sa masovnim grobnicama i žrtvama koje pozivaju na pravdu i osvetu".


- Ako je autor teksta možda i preterao što se tiče termina "rat", sukobi niskog intenziteta sa pretnjom proširenja, sasvim su mogući. Lučić je, kao vrstan poznavalac ovih (a možda i još nekih) činjenica, izveo logičan zaključak o mogućem ratu mada je, kako je već istaknuto, niz sukoba niskog intenziteta mnogo realniji scenario - navodi se u Vlajkijevom saopštenju dostavljenom "Vestima".


Sve u svemu, mišljenje je Vlajkija, reč je o borbi za teritoriju Federacije gde, kako kaže, ''četiri puta brojnija nacija želi u potpunosti njome ovladati''.


Potpredsednik Srpske dalje podseća na brojne primere na koje je skretao pažnju.

Kritike i sunarodnicima


Vlajki je kritikovao i ''neadekvatno delovanje legitimnih hrvatskih političkih stranaka u datoj situaciji'', jer nisu iskoristile mogućnost da formiraju autentične paralelne strukture hrvatskog naroda koje će se odlučnije suprotstaviti pravnom nasilju, te ''aktuelnoj nelegalnoj i nelegitimnoj bošnjačkoj vlasti''.


Jedan od njih je i pretnja bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića kako će svako traženje autonomije od strane Hrvata neminovno dovesti do sukoba, uz upozorenje da je Bošnjaka u Federaciji četiri puta više nego Hrvata.


Kao na alarmantnu u saopštenju se podseća i na izjavu lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da će ''Tripoli biti Diznilend u odnosu na ono što će se ovde događati''.


Kao na ozbiljnu pretnju Vlajki upozorava i na delovanje vehabijskih oružanih grupa koje su ''apsolutno spremne da u svakom trenutku efikasno vojno intervenišu''.


- Prave vehabije su određeni bošnjački politički, verski i intelektualni krugovi - tvrdi Vlajki.


U saopštenju se dalje navodi da je potpredsednik Srpske iz reda hrvatskog naroda oštro osudio dekret visokog predstavnika u BiH Valentina Incka donesen na osnovu Bonskih ovlaštenja kojim je omogućeno formiranje, kako tvrdi, ''nelegalne i nelegitimne bošnjačke vlasti u Federaciji uz pomoć par hrvatskih partijica-ikebana''.


- Činjenica je da su Bošnjaci, u svim svojim delovanjima, podrža(va)ni od SAD i od islamskih zemalja. Najmoćniji deo međunarodne zajednice, usprkos pojavne retorike, neokolonijalne naravi, svojim delovanjem iznad i ispod žita priželjkuje sukobe niskog intenziteta u BiH - smatra Emil Vlajki.

2024 © - Vesti online