Subota 11.06.2011.
13:08

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Dijaspora osvojila prestonicu

Na 16. evropskoj smotri folklora dijaspore koja se tokom vikenda održava u Beogradu učestvuje više od 2.500 mladih iz rasejanja. Na Smotri učestvuje 60 kulturno-umetničkih društava iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Francuske, Mađarske, Rumunije, Švedske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Srbije, koji se i ove godine takmiče za pehare "Vesti".

KUD Sloga iz Venecije

Prve grupe takmičara juče su stigle u Beograd, gde su odmah održane i probe. Dobro raspoloženi takmičari iz dijaspore imali su priliku da na bini Centra Sava da poslednji put isprobaju komplikovane koreografije posebno osmišljene za ovo veliko takmičenje.


Raduju se, kako kažu, dolasku u otadžbinu, a ljubav prema Srbiji bila je presudan razlog što su odlučili da se bave folklorom.


Katarina Jovanović, jedna od najmlađih takmičarki u folklornom ansamblu Šumadija

Iz Ofenbaha najjači sastav

 

Folklorni ansambl Srpskog kulturnog centra iz Ofenbaha krenuo je u četvrtak uveče na 16. Evropsku smotru srpskog folklora u Beograd i to u najjačem sastavu.
Nastupiće sa čak 16 parova igrača. Iako se nadaju visokom plasmanu, folkloraši SKC-a ističu da je na ovoj svetkovini srpskog folklora najvažnije učestvovati dok se lepo druženje podrazumeva.

iz Heilbrona u Nemačkoj, i kaže da je jedva dočekala dolazak u otadžbinu.


- Imam 15 godina, a već 11 godina igram folklor. Moji roditelji se nisu bavili folklorom, ali jesu moje sestre od tetke, pa sam sa njima počela. Dok se spremamo, igramo se i družimo. Najbolji kontakt za sada imamo sa kulturno-umetničkim društvom iz Vrbasa, koje redovno dolazi kod nas u Nemačku - kaže ona.


Njen kolega Saša Savić, koji je član istog KUD-a, kaže da je od pre tri godine preokupiran igrom, a da su ga na prve korake u kolu nagovorili prijatelji.


- Rođen sam u Bosni, a kada sam otišao da živim u inostranstvo počeo sam da igram jer su i moji prijatelji igrali. I evo me, sada je vreme da pokažemo šta smo naučili - kaže on, i kroz smešak dodaje da su "ponekad i devojke koje igraju bile motivacija".


Zvezdan Đurić, član organizacionog odbora kaže da će i ove godine kao i prethodne

Zvezdan Đurić

tri biti u žiriju i da svi imaju pune ruke posla.


- Nemam tremu, iako su takmičari mnogobrojniji nego prethodnih godina - kaže Zvezdan.


- Mislim da će takmičari iz dijaspore održati dobru lekciju srpskim folklorima kako to treba da izgleda, kako se čuvaju tradicija i kultura - objašnjava Đurić.


Umetnički direktor više ansambala Slavica Jokić, pak, smatra da je ovo veliki uspeh, kao i da ova manifestacija napreduje iz godine u godinu.


- U ovome sam otpočetka. Mnogo jaki ansambli iz dijaspore i prvi put se toliki broj ansambala prijavio da učestvuje u takmičarskom delu. Najmanje 10 kulturno-umetničkih društava iz dijaspore može da se nosi sa bilo kojim ansamblom iz Srbije. I na to sam veoma ponosna - rekla je Slavica Jokić.

Sloga prva na bini


Biljana Jovanović članica Srpskog kulturnog društva Sloga iz Venecije kaže da je u ovom društvu od osnivanja i da ima malu tremu, jer će se oni prvi predstaviti publici.


- Postojimo od 2004. i malo kasnimo u odnosu na ostala društva u Evropi. Imamo tremu jer nastupamo prvi, ali to je dobar znak jer ako nema treme znači da se ne voli to što se radi - kaže ona.

2024 © - Vesti online