Subota 11.06.2011.
04:52 >> 18:44h
Politika

Vojna neutralnost ne dovodi se u pitanje

"Naprotiv, imaju razumevanje za našu poziciju", rekao je Miletić za "Politiku".

Miletić je kazao da je održavanje skupa u Beogradu veliko priznanje našoj zemlji, njenom sistemu odbrane, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

U NATO imaju razumevanja za poziciju Srbije: Miloje Miletić

Kao starešina iza koga je ratno iskustvo devedesetih, Miletić kaže da potpuno razume emocije kada se pominje zapadna vojna alijansa i da se ne sme zaboraviti šta se dogodilo 1999. godine, ali da Srbija treba da stvara prijatelje širom sveta i kroz dijalog sa partnerima štiti svoje interese.

Miletić je rekao da se "u javnosti ovaj skup predstavlja kao 'NATO konferencija', što nije tačno".

"Prvo, nisu sve članice NATO-a potvrdile učešće na konferenciji, a ovaj savez sve odluke donosi konsenzusom. Drugo, na konferenciji učestvuju i države iz programa Partnerstvo za mir u kojem je i Srbija, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative, kao i Brazila, Australije, Indije, Japana, Novog Zelanda i Pakistana. Na visokom nivou biće predstavljena i Rusija, koja je u Partnerstvu za mir mnogo aktivnija od Srbije", kazao je Miletić.

On je naveo da su "pozvani načelnici generalštabova, odnosno njihovi zamenici ili izaslanici, što nedvosmisleno govori da je dominantna stručna, a ne politička dimenzija skupa".

"Teme konferencije su partnerstvo i transformacija. Cilj je produbljivanje saradnje i poverenja između država, razmena mišljenja, saznanja i iskustva o najaktuelnijim strategijskim i bezbednosnim pitanjima", kazao je Miletić.

 

DSS: Srbija bi trebalo da ostane vojno neutralna

 

Uključenje Srbije u NATO nije dobra ideja i ona bi trebalo da ostane vojno neutralna, ocenjeno je danas na tribini Demokratske stranke Srbije pod nazivom "Kumanovski sporazum - 12 godina kasnije, Srbija između NATO-a i neutralnosti".

 

Direktor centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić rekao je na tribini u Beogradu da bi Srbija trebalo da zadrži status vojne neutralnosti, jer bi u suprotnom, uključenjem u NATO, Srbija pokvarila odnose sa Rusijom.

 

"Rusija je jedini realni strateški partner Srbiji. Realno, bezbednosno i racionalno posmatrano, proširenje NATO i uključenje Srbije nisu dobra ideja za Srbiju i njenu spoljnu politiku", ocenio je Fatić.

 

Prema njegovim rečima, Rusija daje "energetski i ekonomski kišobran" Srbiji pod uslovom da ostane vojno neutralna.

 

Penzionisani general Vladimir Pejak je, osvrnuvši se na 12. godišnjicu potpisivanja Kumanovskog sporazuma i događaja koji su se odvijali tokom poslednje decenije, rekao da je Kosovo proglasilo nezavisnost snagom "NATO moćnika".

 

Zbog toga se, kako je ocenio, "sa zakonskog i moralnog" aspekta dovodi u pitanje održavanje skupa "Strategijska vojna konferencija za NATO i partnere" početkom sledeće nedelje u Beogradu.

 

Po njegovoj oceni, tim potezom se "dojučerašnji agresor promoviše za partnera s ciljem da se zločini i žrtve zaborave".

 

Današnji skup DSS-a je prvi u nizu tribina, akcija i protesta koji će, kako navode u toj stranci biti organizovani zbog održavanja konferencije "Strategijska vojna konferencija za NATO i partnere".

 

Za sutra u 16 sati zakazan je protest na platou ispred Filozofskog fakulteta pod nazivom "Ovo nije NATO zemlja", koji organizuju DSS, fond "Slobodan Jovanović", Udruženje građana "Aktivni centar" i druge nevladine organizacije.

2024 © - Vesti online