Subota 11.06.2011.
01:44 >> 08:07h
Srna

Amfilohije se teško snalazi u politici

Vujanović je rekao da je uvek iskazivao kritički odnos prema porukama i komentarima mitropolita Amfilohija.

Bavljenje crkve politikom uvek znači rizik: Filip Vujanović

“Uvek sam javno kritikovao njegovo političko istupanje i smatrao da mitropolit treba da stoji u okviru onoga što su poruke mitropolita i crkvenih i verskih velikodostojnika koji treba da šalju poruke mira, sklada, ekumenstva i ljubavi", naglasio je Vujanović.

Prema njegovim rečima, verski velikodostojnici treba da šalju poruke koje pomažu državi i da budu njeni saveznici, kao što ruska crkva pomaže ruskoj državi da se ono što je dobra poruka crkve ostvari u društvu, u smislu vrednosti porodice i pojedinca, i pravih poruka za kvalitet i zdravi život.

Vujanović je za "In televiziju" rekao da bavljenje crkve politikom uvek znači rizik.

Više državno tužilaštvo Crne Gore optužilo je vladiku Amfilohija zbog govora mržnje, jer je na Badnje veče prokleo sve koji hoće da sruše limeni objekat na Rumiji, čime je, po mišljenju Tužilaštva, prekršio Zakon o javnom redu i miru.

Suđenje koje je trebalo da bude održano u četvrtak, odloženo je za 23. jun jer se mitropolit Amfilohije nije pojavio na pretresu.

“Irinej vređa Crnogorce“

 

Vujanović je ocenio kao "zabrinjavajući" stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji, odnosno o negiranju Crnogoraca kao nacije.

 

"Stav Irineja je zabrinjavajući. Irinej ne može da osporava crnogorsku naciju. Svako osporavanje je uvreda za Crnogorce", rekao je Vujanović.

 

Prema rečima Vujanovića, očito je da se u Srbiji negiraju Crnogorci kao nacija, ali, kako je objasnio, ne treba Crna Gora, zbog toga, da ulazi u konfrontacije sa Srbijom.

2024 © - Vesti online