Nedelja 13.12.2009.
12:20
Tanjug

Sedmi dan blokade pruge Beograd-Niš

Radnici ''1. maja'' po šestu noć drže blokadu pruge Beograd-Niš
 

Oni su prugu blokirali na stanici Lapovo-varoš i odatle se neće pomerati sve do ispunjenja zahteva, izjavio je sekretar Samostalnog sindinikata Nebojša Stanković, koji je dodao da radnike niko od nadležnih nije kontaktirao još od petka, kada su odbili ponudu poslodavca da im uplati ukupno 15 miliona dinara.

 

Direktor ''Prvog maja'' Velimir Radenović izjavio je da je "realno da se do dogovora sa radnicima mora doći što pre".

Radenović je kazao da se u toj firmi intenzivno radi na iznalaženju rešenja koje će, kako tvrdi, veoma brzo biti ponuđeno radnicima.

On, međutim, nije želeo da govori o detaljima te ponude za koju je rekao da je u pripremi.


Stanković je objasnio da su taj predlog poslodavca odbili, jer je reč o visini sredstava za uplatu plata za mesec-dva, bez uplaćenog doprinosa za penziono i socijalno osiguranje, a radnici insistiraju da dobiju svih 11 plata za ovu godinu i navode da će se jedino tada skloniti sa pruge.

Prema njegovim rečima, za uplatu neto minimalnih plata za radnike potrebno je 35 miliona dinara i još oko 55 miliona za doprinose i poreze.

Ovaj kombinat je pre tri godine kupila novosadska firma "Autovojvodina" za 82 miliona dinara. Poslodavac je u decembru prošle godine od 254 radnika 150 poslao na plaćeno odsustvo, uz obrazloženje da ne može da im obezbedi posao.

Građevinsko-industrijski kombinat "1. maj" u svom posedu, pored upravne zgrade u centru Lapova, ima i betonjerku i dvadesetak hektara zemljišta duž autoputa Beograd-Niš.

2024 © - Vesti online