Subota 11.06.2011.
08:00
Vestionline

Dobra, loša, zla - hrana!

Možda niste sigurni koja je hrana dobra za vas, a koja nije. Navešćemo sve namirnice koje bi trebalo da ubacite u korpu prilikom kupovine i sve one koje bi trebalo da izbegavate. To ne znači da ne možete poneki put malo i da varate, ali zdravom ishranom lakše ćete i brže doći do cilja.

Piletina je mnogo dobra ali kada nema kožicu
Dobri proteini
- Jaja: Odličan izvor proteina, sjajan izbor za početak dana.
- Pileće grudi bez kožice: Nemasno, povoljno i bogato proteinima.
- Odrezak: Nemasni komad mesa. Masniji je od piletine, ali je dobar izbor mesa.
- List, bakalar, tuna iz konzerve: Jeftine i nemasne ribe.
- Nemasna govedina: Ovo je izvrstan izvor proteina.
- Sveži sir: Oblik proteina koji se sporo vari. Dobar izbor u dugom periodu između dva obroka. Takođe je dobar izbor ako želite nešto da pregrizete pre spavanja.

Loši proteini:
- Piletina s kožicom, salame, slaninica, svinjetina…

Dobri ugljeni hidrati:
- Zobena kaša: Odličan izbor za prvi dnevni obrok.
- Voće: Voće je zdravo, ali je neko voće bolje od drugog iz različitih razloga. Borovnice su dobar izvor antioksidanata, banane su bogate ugljenim hidratima koji su vam potrebni posle vežbanja.
- Povrće: Kao i s voćem, tako i s povrćem ne možete pogrešiti, bez obzira na to koje odaberete. Za vreme sezone vežbanja držite se zelenih varijanti povrća jer sadrže manje kalorija i ugljenih hidrata.
- Krompir i smeđi pirinač: Ukusan izvor ugljenih hidrata koji se sporo vare.
- Hleb od integralnih žitarica: Potražite vrstu koja nije previše fabrički tretirana.


Loši ugljeni hidrati
Razne pahuljice, slatkiši, sladoled, čips, gazirana pića, slatki sokovi.

Masnoća koja valja: Maslinovo ulje

Dobre masnoće:
Maslinovo i laneno ulje, riblje ulje, orasi i indijski oraščići, prirodni maslac od kikirikija, avokado

Loše masnoće:
Pržena hrana, maslac i margarin, palmino i kokosovo ulje.


Zdravlje iz čaše: Kokteli u bojama duge!


Nema ništa bolje od prekraćivanja dugih toplih popodneva hladnim osvežavajućim napitkom u društvu prijatelja. Sve što vam je potrebno su mikser, sveže voće i povrće, nešto začina i led.

Svo voće je dobro, neko samo malo više od drugog
Crveni
Crveni koktel napravićete od paradajza, korena celera, nekoliko listića bosiljka i malo soli. Za 4 decilitra vam je potrebno 150 grama paradajza, 50 grama celera, so i malo bibera. Paradajz oljuštite i stavite u mikser. Celer oljuštite, operite i narendajte u mikser u koji ste prethodno stavili paradajz. Dodajte decilitar vode, 2-3 kocke leda, manje od prstohvata soli, malo bibera i nekoliko listića bosiljka. Sve dobro izmiksajte, nalijte u čaše i ukrasite listićima svežeg bosiljka!

Zeleni
Za ovaj koktel su vam potrebni tri kivija, veliki grejpfrut i krastavac. Oljuštite kivi i krastavac pa ih isecite na kockice i ubacite u mikser. Ocedite grejpfrut, sok razredite vodom, dodajte kašičicu ječmenog slada i sipajte u mikser. Nalijte u čaše i ukrasite kriškama limete.


Ljubičasti
Potrebno vam je 50 grama borovnica, 150 grama malina, 2,5 decilitra pirinčanog (ili običnom) mleka i listić mente. Borovnice i maline ubacite u mikser. Dodajte pirinčano mleko, koje je prirodno slatkasto pa nije potrebno dodatno sladiti koktel. Ubacite listić mente i dve kockice leda.


Žuti
Žuti koktel će vas naročito osvežiti; sastoji se od ananasa i soka od limuna i kopra, koji mu daje specifičnu aromu. Očistite ananas, 250 grama, iscedite jedan limun, dodajte pola kašičice kopra i izmiksujte. Dodajte vode u zavisnosti od toga koliko je ananas ispustio soka, odnosno da sve zajedno ima 4 decilitra. Ukrasite kriškom limuna.

2024 © - Vesti online