Petak 10.06.2011.
13:51
Vestionline

Slobodna Dalmacija: Crna Gora 1991. otela dva hrvatska broda

P-34 ili "Pula"?

"Ugled crnogorske ratne mornarice braniće patrolni brod P-34 i pučinski remorker PČ-41.

Ne bi bilo ničeg spornog u toj međunarodnoj vežbi da pomenuti P-34 zapravo nije nekadašnji razarač 'Pula' (V PBR-34), a pučinski remorker P-41 bivša 'Orada' iz Pomorskog odreda za spasavanje koji je imao bazu u Divuljama kraj Trogira", piše "Slobodna Dalmacija".

U Crnoj Gori se danas završava pomorska vežba "Adrion Liveks" koja je počela 6. juna, a u njoj učestvuju brodovi mornarica Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Grčke i Slovenije.

"Slobodna Dalmacija" piše da su brodovi "Pula" i "Orada" oteti 1991. iz ratne luke Lora u Splitu, gde im je, prema Flotnoj listi tadašnje Jugoslovenske ratne mornarice bio matični vez.

List piše da Crna Gora sa otetim brodovima iz Lore vežba sa brodovima Hrvatske mornarice, ocenivši da je to "nezabeležena praksa u savremenoj istoriji pomorskih vežbi, pogotovo što je reč o punopravnim članicama i skorim članicama NATO saveza".

"Hrvatska odnosno Ministarstvo odbrane, po pitanju sukcesije vojne imovine, potražuje školski brod 'Jadran' i avion MiG 21, kojim je Rudolf Perišin preleteo u Austriju, dok se za sve ostale otuđene vrednosti traži finansijska protivvrednost, pa tako i za plovne objekte iz Lore.

"Vežba u kojoj učestvuje hrvatski brod je međunarodnog karaktera, pa bi neučešće u njoj imalo negativan efekat na naše regionalne aktivnosti, dok učešće na vežbi ne prejudicira bilo kakvo rešenje vezano uz otuđene plovne objekte iz Lore", izjavili su u ministarstvu odbrane za "Slobodnu Dalmaciju".


Samardžić: Vojna imovina biće predmet sukcesije

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić ocenio je povodom pisanja "Slobodne Dalmacije" da nema pitanja koja opterećuju odnose crnogorske i hrvatske vojske i da će sva "eventualna" sporenja oko vojne imovine biti predmet sukcesije.

2024 © - Vesti online