Petak 10.06.2011.
11:15
Vestionline

Šiptari od srpske crkve napravili klozet

Kosovsko strateška akciona mreža (KSAM) saopštila je danas da je ova crkva pre nekoliko dana ponovo demolirana pošto su polomljena limena vrata na crkvi i opet pretvorena u javni toalet i deponiju.

Nastavlja se divljanje Šiptara nad srpskim svetinjama: Periferija Vučitrna

KSAM koja okuplja 70 srpskih nevladinih organizacija najoštrije je osudila demoliranje crkve u Samodreži koje kontinuirano traje i koje se nastavilo od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo 1999. kada je crkva zapaljena iznutra.

“Krov ove crkve je uništen, nad oltarskom apsidom je probijena velika rupa, stakla na prozorima i vrata su polomljeni, zvonik i zid oko crkve su porušeni, a unutrašnjost je pretvorena u javnu deponiju i toilet.”

Kosovska strateško akciona mreža uputila je apel nadležnim kosovskim institucijama, međunarodnoj zajednici i lokalnoj samoupravi u Vučitrnu da u što kraćem roku zaštite crkvu u Samodreži od dalje vandalizacije izgradnjom zaštitnog zida i uz saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom ovu svetinju obnovi.

KSAM podseća da je albanska zajednica u prethodnom periodu nekoliko puta blokirala proces obnove ove crkve, te da je Samodreži ranije živelo oko dvadeset srpskih porodica, koje su iseljene iz ovog sela.

2024 © - Vesti online