Petak 10.06.2011.
04:51
Blic

Crnogorske vlasti žele imovinu SPC

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj tvrde da se političke strukture mešaju u crkvene stvari kako bi se materijalno okoristile. Podgorički paroh protojerej Velibor Džomić, blizak saradnik mitropolita Amfilohija, kaže da je jedini vlasnik ukupne imovine Mitropolija.


“Ideološke ocene o tome čija je imovina i zahtevi da se ona mimo zakona ’podržavi’ neprihvatljivi su. Kao što katoličke crkve pripadaju biskupijama, džamije i muslimanska imovina Islamskoj zajednici, tako su i pravoslavne crkve i manastiri u vlasništvu Mitropolije“, kaže Džomić.

Crnogorske vlasti bacile oko na imovinu SPC


U Crnoj Gori ima 571 crkva i oko 60 manastira ili, prema nekim procenama, čak 12 kvadratnih kilometara nepokretne imovine. Tu su i šume, livade, pašnjaci, vinogradi i drugo zemljište na atraktivnim lokacijama.


U Mitropoliji Crnogorske pravoslavne crkve tvrde da je donedavno sva crkvena imovina u Crnoj Gori bila u vlasništvu sela, plemena, bratstava i države.


“Nikada u istoriji crkvena imovina nije bila u vlasništvu cetinjske mitropolije niti crkve kao institucije. Tek odnedavno, u periodu između 1996. i 2003. godine, deo te imovine je nezakonito prepisan na Patrijaršiju u Beogradu.

Recimo, u budvanskoj opštini upisali su se na 52 odsto svih crkvenih nepokretnosti, u podgoričkoj i danilovgradskoj prepisali su na sebe skoro svu crkvenu imovinu, a u nikšićkoj su prepisali na sebe nešto ispod 50 odsto imovine“, kaže Stevo Vučinić, potpredsednik Saveta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve, i dodaje da samo imovina na Primorju vredi oko milijardu i 200 miliona evra.
 

Podsetimo, lider Demokratske partije socijalista i bivši crnogorski premijer i predsednik Milo Đukanović izjavio je nedavno da se njegova stranka zalaže za jednu organizaciono samostalnu pravoslavnu versku zajednicu u Crnoj Gori, na liniji državnih interesa.

2024 © - Vesti online