Petak 10.06.2011.
04:16
Vestionline

Klintonova bi na čelo Svetske banke

Ona je ranije javno izjavila da ne namerava da ostane na čelu Stejt departmenta duže od četiri godine. Mandat sadašnjeg predsednika Svetske banke Roberta Zelika ističe sredinom 2012. godine.

Želi fotelju u Svetskoj banci: Hilari Klinton

Isti izvori Rojtersa takođe tvrde da je predsednik Barak Obama već izrazio podršku Klintonovoj.

Bela kuća odbila je da komentariše te vesti. Portparol Klintonove, Filip Rejns, demantovao je da ona traži posao u Svetskoj banci i da o tome vodi razgovore u Beloj kući.

Rojters konstatuje da bi otkriće da Klintonova namerava da promeni posao narušilo njen položaj u vreme velikih spoljnopolitičkih izazova.

Britanska agencija podseća da se trenutno razmatra ko će biti novi šef Međunarodnog monetarnog fonda, a da francuska ministarka finansija Kristin Lagard još nije dobila američku podršku, iako se to očekuje.

Šefa Svetske banke tradicionalno daju Evropljni, a MMF-a Amerikanci. Nijednu od te dve finansijske institucije nije dosad vodila žena.

Rojters takođe navodi da bi, ukoliko bi Klintonova otišla na novu dužnost, državni sekretar najverovatnije postao Džon Keri, koji je na čelu spoljnopolitičkog odbora Senata.

2024 © - Vesti online