Nedelja 13.12.2009.
00:56
Tanjug

Kopenhagen: Sukobi policije i demonstranata

Od 13 privedenih, nji trojica - dva Danca i jedan Francuz, pojaviće se pred sudom zbog sukoba sa policijom.

Mel Evans iz organizacije Akcija za klimatsku pravdu u izjavi za Bi-Bi-Si (BBC) optužila je policiju za loše postupanje prema učesnicima protesta, koji su, prema njenim rečima, držani satima na hladnoći, bez vode, pristupa toaletu i medicinske pomoći.

Inače, u subotu su lokalne televizijske stanice objavile su snimke na kojima se vidi kako demonstranti, uglavnom mladi, sede na ulicama sa rukama vezanim na leđima i kako ih zatim policija smešta uautobuse, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

U protestnoj šetnji u danskoj prestonici učestvovalo je oko 30.000 ljudi, prema policijskim izvorima, odnosno skoro 100.000 ljudi, prema podacima organizatora.


Među demonstrantima u Kopenhagenu bilo je i Nemaca, Britanaca, Holanđana i Italijana, koji su specijalno zbog protesta došli u Dansku, javili su svetski mediji.


Protest se proširio na celi svet. U većim australijskim gradovima održana je akcija "Šetnjom protiv zagrevanja" u kojoj je učestvovalo skoro 50.000 ljudi. Oni su uputili poziv političarima da utiču na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i postignu sporazum koji će zameniti Protokol iz Kjota.

Sličnih akcija bilo je u Francuskoj (Marsej, Bordo, Lion), Kini (Peking i Hongkong), Indoneziji (Džakarta), Filipinima (Manila) i Tajvanu (Tajpej).


 

2024 © - Vesti online