Subota 12.12.2009.
22:41
Vestionline

Šta zabranjuju muslimankama?

Od čega se sastoji tradicionalna odeća muslimanki?

Hidžab

Reč se izvodi se iz arapskog glagola „pokriti“. U nekim arapskim zemljama reč hidžab se odnosi na veo koji prekriva glavu žene, ali ostavlja lice izloženo pogledu, a u nekim obuhvata i pokriveno lice. Tom izrazu se pridaju epiteti poput skromnosti ili moralnosti.

Nikab

To je veo koji pokriva glavu i lice, osim predela oko očiju. Popularan je u arapskim zemljama Persijskog zaliva, ali se može naći u severnoj Africi, jugoistočnoj Aziji ili Indiji. U Kuranu se za veo koji pokriva lice koristi i reč kimar.

Burka

Najviše prekriva od svih tradicionalnih oblika oblačenja. To je odora nalik šatoru, koja prekriva celo telo i lice, a ostavljena je samo mrežica kroz koju žena gleda. Najviše je nose žene u Avganistanu. Nosi se preko dnevne odeće, a skida kada žena uđe u kuću.


Različiti propisi unutar EU

TURSKA:

Parlament je 2008. ukinuo zabranu nošenja marame na fakultetima i javnim ustanovama. U sekularnoj, muslimanskoj državi, žene do tada nisu smele na javnim mestima boraviti pokrivene glave, jer je to 20-ih godina 20. veka zabranio utemeljitelj moderne države, Mustafa Kemal Ataturkt.


HOLANDIJA:

2008. holandske vlasti su pripremale je zakon o zabrani muslimanskog vela, ali je Vlada odustala od zabrane burke i nikaba u javnosti jer bi se time kršilo načelo slobode veroispovesti. Ipak, nošenje simbola je zabranjeno u državnim ustanovama i školama .

FRANCUSKA:

Zemlja sa najvećom muslimanskom manjinom u Evropi (5 miliona), Francuska je zabranila maramu u državnim školama 2004., a tada je zabranila i obeležja drugih veroispovesti kao što su židovke kipe (kapice) i veliki hriršćanski krstovi.

VELIKA BRITANIJA:

Britanija nema službene politike o nošenju marama ili burki, ali je to pitanje bilo predmet burnih rasprava. Škole mogu same odrediti propise odevanja.


NEMAČKA:

Politku o nošenju marame ili vela određuje pojedinačno svaka od pokrajinskih država, a ne savezna vlada. Sedam od 16 nemačkih država brani nastavnicama u državnim školama nošenje marama, zbog čega su muslimani ogorčeni i tvrde da su diskriminirani. Većina nemačkih muslimana, njih oko 3,2 milIona, potiče iz Turske i sa Balkana.

BELGIJA:

Dve nastavnice koje su nosile hidžab su otpuštene jer nisu poštovale pravila o religijskoj neutralnosti.

AUSTRIJA:

Bivši ministar unutrašnjih poslova je predložila da se učiteljima zabrani nošenje hidžaba.

DANSKA:

Danski vrhovni sud je 2007. odlučio da jedan lanac supermarketa ima pravo da otpusti kasirku jer je nosila veo.

ITALIJA:

Ministar za obrazovanje Leticija Moreti nije dozvolila da se u školama zabrani nošenje hidžaba.

ŠVAJCARSKA:

Sud je još 1997. zabranio nastavnicima nošenje velova.  

2024 © - Vesti online