Subota 12.12.2009.
18:50
Tanjug

Vlast za predlog budžeta, opozicija protiv

Skupština Srbije: Vladajuća većina prihvatiće Predlog budžeta za 2010. godinu

Poslanici Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije (SPS-JS), članice vladajuće koalicije, kazali su da će Vlada Srbije u 2010. voditi čvrstu ekonomsku i fiskalnu politiku, kako je predviđeno budžetom za narednu godinu, i najavili da će podržati predloženi akt.

Iz poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) još jedne članice vladajuće koalicije, su takođe najavili podršku budžetu za 2010. i ocenili da su njegovi osnovni ciljevi održavanje makroekonomske stabilnosti i oporavak privrede.

PUPS je dodao da je u okviru ciljeva te stranke i nastavak procesa evropskih integracija i sprovođenje reformi, posebno u javnom sektoru.

Poslanici G17 plus, su uz podršku budžetu najavili da će insistirati na reformi

Poslanici "Napred Srbijo" i G17 plus polemisali su oko predloga naprednjaka da se u dnevni red sednice uvrsti njihov predlog zakona o finansiranju stranaka.

 

Jorgovanka Tabaković ("Napred Srbijo") istakla je da bi se izglasavanjem tog zakona uštedelo 33 miliona dinara, na šta joj je Vlajko Senić (G17 plus) odgovorio da je jedini cilj tog zakona da se "napuni" račun Srpske napredne stranke (SNS).


Tabakovićeva je upitala ko je vršio stečaj tih banaka i gde je otišao novac od prihoda od njihovog stečaja, ukazujući da je ministarka finansija Diana Dragutinović obelodanila da je od privatizacija ostalo samo 388 miliona evra.

penzionog sistema. Reforma penzionog sistema je neophodna kako bi bili smanjeni izdaci za potrošnju i omogućilo više novca za pomoć privredi i druge projekte.

Poslanička grupa opozicione “Napred Srbijo” neće glasati za predlog budžeta u 2010, “jer je loše koncipiran i nisu predviđeni mehanizmi interne kontrole trošenja stedstava”.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) objasnili su da je najveći problem sa predloženim budžetom što on uopšte postoji u ovoj formi i da bi bilo najbolje da bude povučen iz procedure.

Srpska radikalna stranka (SRS) neće podržati predloženi budžet pošto smatra da nije razvojni, već potrošački.

Poslanici te stranke naveli su da će država i sledeće godine trošiti više nego što će da prihoduje, kao i da će nastaviti sa zaduživanjima.

Liberalno demokratska partija (LDP) je ocenila da je predloženi budžet žrtva niza političkih slabosti.

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara tvrde da predloženi budžet nije u skladu sa Ustavom Srbije, jer nije ispoštovana odredba kojom se severnoj pokrajini prenosi sedam odsto republičkog budžeta i najavili da će glasati za budžet ukoliko to bude otklonjeno.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je u izjavi u skupštinskom holu navela da budžet Vojvodine iznosi sedam odsto prihodne, a ne rashodne strane, te da će to i "biti ispunjeno".

2024 © - Vesti online