Četvrtak 09.06.2011.
13:45
Blic

Mladić traži da ga smeste sa ostalima

Mladić više neće da bude sam

Portparol Haškog sud Nerma Jelačić je izjavila da privikavanje Mladića na uslove haškog pritvora ide dobro i da se očekuje da će uskoro biti prebačen među druge zatvorenike.

"U skladu sa propisima je da on u početku bude odvojen od drugih pritvorenika. To je rutinski postupak za svakog pritvorenika. Njegovo prilagođavanje ide dobro i očekuje se da će biti premešten za vrlo kratko vreme", rekla je Jelačić.

Optuženik za najteže ratne zločine juče je od porodice tražio da mu što pre izaberu advokata i da mu donesu stvari, među kojima su knjige ruskih klasika.

"Čuo se porodicom i oni su popisali stvari koje je tražio da mu donesu. Tamo trenutno ima samo garderobu i stvari za ličnu higijenu. On je tražio da bude prebačen među druge zatvorenike i očekujemo da će se to desiti do kraja ove nedelje", kaže advokat Miloš Šaljić.

Prema njegovim rečima, osim nekog od poznatih ruskih advokata koji će biti angžovan preko Jelene Jurjevne Guskove, ruskog akademika i člana Senata Republike Srpske, u pravnom timu biće angažovan i jedan od poznatih beogradskih advokata.

"Pregovri sa nekim beogradskim advokatima su u toku i još je rano saopštavati imena. Videćemo da li će se taj advokat pojavljivati i u Hagu ili će samo pomagati iz Beograda. Jedan ruski advokat dolazi iduće nedelje i s njim ćemo razgovarati", kaže advokat Šaljić.

On navodi da se nada da će iduće nedelje sa sinom i suprugom ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Darkom Mladićem i Bosiljkom Mladić ići u Hag.

"Još čekamo da budu skinuti sa crne liste. Bio sam kod ministra Rasima Ljajića i oni su poslali dopis Evropskoj uniji da se članovi porodice skinu s te liste. Ja imam problema oko pasoša jer su moji izvodi iz knjige rođenih spaljeni na Kosovu i Metohiji, ali i to treba da se sredi. Očekujemo da svi zajedno idemo iduće nedelje u posetu", navodi Šaljić. 

2024 © - Vesti online