Četvrtak 09.06.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Nagrada za skromnost i upornost

Kada je 18-godišnja Aleksandra Gušić iz sela Radmanovac na Kordunu proslavljala matursko veče odevena u balsku haljinu, dar porodice Mirolović iz Perta, ona je u ovom istom australijskom gradu bila u srcima i razgovorima nekih drugih čitalaca "Vesti".

Ne znam čime sam sve to zaslužila: Aleksandra Gušić sa majkom

Slavonac Željko Ćurčić sa prijateljima iz zavičaja prikupljao je priloge želeći da Aleksandru nagradi za odličan uspeh i podrži u ambiciji da nastavi školovanje i iskoristi intelektualne potencijale kojom ju je majka priroda obdarila.


Suma od 430 australijskih dolara poslata je kada je Aleksandra Gušić osvitala nad knjigama kako bi na diplomskom ispitu u Srednjoj zanatskoj školi opravdala najviše ocene iz prethodne tri godine, a biće joj uručena pred polazak na upis odabranog fakulteta.


Zato je majka Dragica, koja je ostala udovica i samohrana majka posle iznenadne smrti muža i to nedugo po povrataku na Kordun iz višegodišnjeg izbeglištva, prva saznala za prispeće ove vredne donacije.


- Nije lepo da majka hvali dete, ali, verujte, Aleksandra je zaslužila da bude nagrađena. Ja sam tako srećna što su i čitaoci "Vesti" prepoznali u njoj vrednosti koje nisu baš svojstvene njenoj generaciji. Detinjstvo joj je prošlo u sobičcima centara za prihvat i smeštaj izbeglih i prognaih lica. Nikad se nije pobunila što nosi

Imena priložnika

 

Novčane priloge za Aleksandru Gušić, pored Željka Ćurčića, dali su: Mladen Pejčić, Mile Rajaković, Predrag Gužvić, Milorad Prodanović, Mićo (Acin) Milanković, Marko Banić, Stevo Jovanović, Predrag Pribičević, Miodrag Lazić, Dejan Jovanović i Branko Vukojević.

odeću dobijenu u Crvenom krstu, a kada smo se vratili na Kordun i na zgarištu počeli život ispočetka nije nas prekorevala što smo primorani na još veća odricanja. Gubitak oca teško je doživela. Shvatajući težinu situacije u kojoj smo se našle, upisala je frizerski zanat, iako su njena interesovanja znatno šira - priča majka Dragica, sva ustreptala od uzbuđenja jer ovu dragocenu novčanu pomoć doživeljava kao nagradu ćerki koju nije mogla sama da joj priušti.


Potreba da radost podeli sa Aleksandrom, Dragici Gušić nije dala mira i još držeći slušalicu u ruci poče da je doziva. Dok čekamo devojku, koja je do zore učila, naša sagovornica nastavlja da priča:


- Nisam sigurna da bi Aleksandra otišla na matursku zabavu da je nije obukla od glave do pete Savka Mirolović. Odavde pa do Karlovca se priča da nije bilo lepše haljine od njene, ni lepše cure od moje Aleksandre.


U tom času telefonsku slušalici preuze Aleksandra.


- Čula sam o čemu ste razgovarili. Neizmerno hvala svim Slavoncima koji su mi svojom donacijom skinuli brigu s vrata. Upis na fakultet traži mnogo novca, a ja ne mogu mamu da ugrozim. Sada ću mnogo opuštenije da učim, a napraviću i slike sa maturske zabave. Savka Mirolović i njena porodica treba da vide kako je izgledala balska haljina, dopunjena svim onim detaljima koja je najviše komplimenata dobila. Javiću vam i koji sam fakultet upisala da Željko Ćurčić i njegovi prijatelji procene da li sam opravdala poverenje koje su mi svojim dobročinstvom ukazali - rekla je Aleksandra Gušić, skromna kao i uvek.


Iako joj je glas zvučao detinje bunovno, sve što je rekla bilo je promišljeno i primerenije nekom dvostruko starijem.

2024 © - Vesti online