Četvrtak 09.06.2011.
03:41

Rusija: NATO baš briga što mi brinemo zbog raketnog štita

U odnosima Rusije i NATO-a oko PRO “poverenje postoji, ali nema rezultata“, rekao je Serdjukov a prenela je agencija Itar-Tas.

Rusija zabrinuta zbog NATO raketa

“NATO za sada ne čuje predloge Rusije o PRO. NATO insistira na formiranju dva nezavisna sistema“, rekao je ruski ministar.

Serdjukov je, pritom, dodao da odlučujuću ulogu u poziciji NATO-a koja se razlikuje od pristupa Rusije imaju SAD, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, razlike postoje povodom garancija koje bi predupredile mogućnost primene evropske PRO radi presretanja ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, ne uspeva da se formuliše ni konačni cilj saradnje, niti da se odredi forma i struktura formiranja PRO.

“Vidimo da se bez uvažavanja ruske zabrinutosti nastavlja sklapanje bilateralnih sporazuma o PRO sa određenim zemljama“, rekao je Serdjukov, a RIA Novosti podseća da su se SAD i Rumunija dogovorili oko instaliranja američkih sistema za presretanje raketa u vazduhoplovnoj bazi Devesalu.

NATO: Ne vidimo Rusiju kao pretnju

Agencija Interfaks prenosi da generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen očekuje da se problem saradnje sa Rusijom u oblasti PRO reši do samita Alijanse do maja 2012. godine.

Rusija nije pretnja: Anders Fog Rasmusen

“Raketna pretnja je realna i nama je potrebna realna odbrana. Želimo stvarnu saradnju s Rusijom oko PRO. Naše je viđenje - dva nezavisna sistema koja prate isti cilj“, rekao je Rasmusen, koji je ponovio da će “najbolja garancija da PRO nije usmerena na Rusiju bicti otvorena i iskrena saradnja“.

“NATO ne predstavlja pretnju Rusiji i ne posmatra nju kao pretnju“, rekao je generalni sekretar Alijanse.

2024 © - Vesti online