Sreda 08.06.2011.
23:11
Beta

Srbija i Rumunija potpisale protokol o readmisiji

Dačić i Bakonski uzdigli saradnju Srbije i Rumunije na još viši nivo
 

Dvojica ministara su razgovarala o odnosima Srbije i Rumunije. Dačić je izjavio agenciji Beta da je sa Bakonskim razgovarao i o "pitanju koje opterećuje naše međusobne odnose - to je definisanje rumunske nacionalne manjine u Srbiji".


"Ja sam istakao da se u Srbiji problemi rešavaju u skladu sa evropskim standardima. Srbija garantuje sva manjinska prava, i u tom smislu ćemo i dalje nastaviti takvu politiku, a već je počeo dijalog naše mešovite međuvladine komisije o toj temi", naveo je Dačić.


Dačić i Bakonski su konststovali dobar razvoj međusobnih državnih odnosa.


Srbija i Rumunija su prijateljske zemlje, "u našim odnosima postoji visok stepen saglasnosti oko najvažnijih političkih tema", izjavio je srpski zvaničnik.


Dačić je Bakonskom zahvalio za podršku Rumunije Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i za nepriznavanje nezavisnosti Kosova, a rekao je i da "Srbija visoko ceni potez predsednika Trajana Baseskua koji je odbio učešće, zajedno sa (predsednikom Srbije Borisom) Tadićem, na (regionalnom) samitu u Varšavi zbog prisustva takozvane prdsednice Kosova".


Dačić je rekao da je protokol o readmisiji koji je potpisao sa Bakonskim "bitan zbog evropske integracije Srbije", koja je već potpisala okvirni sporazum sa Evropskom unijom, a treba da potpiše i protokole pojedinačno sa svim članicama EU.

2024 © - Vesti online