Sreda 08.06.2011.
20:07
Srna, Vestionline

Gadafi počeo veliku ofanzivu na Misratu

Snage Moamera Gadafija žestoko napadaju pobunjenike
 

Napad je usmeren ka centru ovog grada, a vojska napreduje sa tri strane - južne, zapadne i istočne.


Sa druge strane, intenzivno bombardovanje Tripolija je nastavljeno, a snažne eksplozije su se čule u sektoru u kojem se nalazi rezidencija libijskog vođe u centru grada, javio je BBC.


"NATO je izveo napad pun mržnje na Tripoli, izbacivši više od 60 bombi na grad", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.


Ibrahim je na konferenciji za novinare rekao da je u tim napadima poginula 31 osoba, a da je više desetina ranjeno. Napadi su izvedeni na dan kada je, pre 69 godina, rođen libijski vođa.


"Bombardovanja su blizu mene, ali ja se ne dam", rekao je Gadafi pozivajući još jednom narod da pruži otpor.


NATO: Bombardovanje dok Gadafi ne ode

Ministri odbrane zemalja NATO saopštili su u sredu da će intenzivno bombardovanje Libije biti nastavljeno, "koliko god bude neophodno", sve dok Moamer Gadafi ne podnese ostavku, prenose beogradski mediji.


"Vreme radi protiv Gadafija, koji je očigledno izgubio svu legitimnost i zbog toga treba da se povuče", naveli su ministri u saopštenju posle razgovora o skoro tromesečnoj operaciji Alijanse u Libiji.


Ministri su poručili da "nema budućnosti za režim koji sistematski preti i napada svoje stanovništvo", preneo je AFP.


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je na konferenciji za novinare u Briselu da su se "svi ministri saglasili da će pojačati pritisak koliko god je potrebno da se to brzo završi". Alijansa je produžila kampanju bombardovanja Libije za još 90 dana, do kraja septembra.

2024 © - Vesti online