Sreda 08.06.2011.
15:03
Vestionline

Holandija odbila da ratifikuje SSP sa Srbijom

Mladić u Hagu, Holandija nezadovoljna, a EU i dalje daleko

"Nažalost, parlamentarna većina nije prihvatila ovaj predlog", rekao je Ormel posle sednice parlamentarnog Komiteta za evropske poslove na kojem je ovaj predlog iznet.

Kako je pismeni izveštaj koji je glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc podneo Savetu Bezbednosti UN bio negativan, jer je pisan pre hapšenja Ratka Mladića, a usmeno je prilikom predstavljanja izveštaja 6. juna saradanju Srbije sa Tribunalom ocenio pozitivno, Holandija čeka da dobije zvaničnu verziju.


Očekuje se da Bramercov izveštaj u Parlament Holandije stigne u narednih nekoliko dana, a o njemu će se raspravljati 30. juna.

Uoči sednice parlamenta Ormel je za Radio televiziju Srbije izjavio da u procesu evrointegracija Srbija mora ići korak po korak. "Srbija je važna evropska zemlja, ali pre učlanjenja potrebno je da pokaže da sledi osnovne vrednosti EU", istakao je Ormel.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada je ratifikovalo 18 od 27 parlamenata država članica EU.

Holandija je nastavak evropskih integracija Srbije, pa samim tim i ratifikaciju SSP, uslovljavala punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenjem Ratka Mladića.

Ratko Mladić uhapšen je 26. juna u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a Haškom sudu isporučen je nekoliko dana kasnije. 

2024 © - Vesti online