Sreda 08.06.2011.
14:42
P. Arsić - Vesti

Kraj istrage protiv Dodika?

Portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić potvrdila je da je predmet KT 65/09 stigao u ovo tužilaštvo, te da je u toku njegov popis i analiza. Reč je, kako saznajemo, o vrlo obimnom materijalu koji je upakovan u čak 11 kutija.

Milorad Dodik

Podsetimo, da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u februaru 2009. godine, podnela Tužilaštvu BiH izveštaj protiv tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika, nekoliko ministara u Vladi RS među kojima je i današnji premijer Aleksandar Džombić, bivših i sadašnjeg direktora JP Putevi RS, te vlasnika firmi Integral inženjering i Integra, Slobodana i Slavice Stanković, zbog sumnji da je u građevinskim poslovima koje su obavljala ova preduzeća budžet RS navodno oštećen za 145 miliona KM (72,5 miliona evra).

Reč je o poslovima izgradnje autoputa Banjaluka-Klašinice, RTV doma i Administrativnog centra RS čija ukupna vrednost iznosi skoro pola milijarde konvertibilnih maraka (250 miliona evra).


Podsetimo, da je tada direktor SIPA Mirko Lujić optužio načelnika odeljenja za istrage Dragana Lukača da je, bez njegovog znanja i neovlašćeno, Tužilaštvu BiH predao prijavu u ovom predmetu, ali je nadležna Komisija parlamenta BiH posle konstatovala da je ipak sve urađeno po propisima.


Drugi predmet koji je ustupljen nižem tužilaštvu, u ovom slučaju Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, odnosi se na aferu ''Reket'' čiji je glavni akter lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.
Direktor ASA holdinga Nihad Imamović u izjavi Tužilaštvu BiH datoj 9. juna 2010.

godine, priložio je i tri CD-a sa snimljenim razgovorima sa delegacijom SDP-a.

Od Imamovića se, kako je tvrdio, tražio reket od tri i po miliona KM (1,75 miliona evra) za promenu regulacionog plana ""Alipašino polje 7'' gde je njegova firma kupila parcelu i počela gradnju. Novac je, sudeći prema snimljenim razgovorima, trebalo da donese u torbi i preda lično Lagumdžiji.
 

 Dve verzije

 

O odluci Tužilaštva BiH da ustupi predmete nižim instancama postoje dve verzije. Prema jednoj, reč je o ustupku međunarodne zajednice predsedniku RS zbog povlačenja odluke o referendumu.

 

Prema drugoj, iza svega stoji Lagumdžija koji na ovaj način pokušava sklopiti primirje sa Dodikom. Naime, zamenice glavnog tužioca BiH Milorada Barašina su Jadranka Lokmić, kuma Zlatka Lagumdžije, i Vesna Budimir, rođena sestra Lidije Korać koja je član Predsedništva SDP-a.

2024 © - Vesti online