Sreda 08.06.2011.
13:54
Beta

DSS: Miting protiv NATO-a u Beogradu

Poziva građane protiv NATO-a: Miloš Jovanović (DSS)

"DSS je u više navrata osudila održavanje tog skupa čiji je cilj približavanje Srbije NATO i više puta smo pozvali vlast da ga otkaže. Održavanje te konferencije je veliko poniženje za Srbiju i zato pozivamo ljude da iskažu svoje nezadovoljstvo", rekao je potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović.

Jovanović smatra da organizovanjem NATO konferencije, početkom iduće nedelje, "vlast nastavlja da radi na učlanjenju Srbije u NATO, a da su nosioci svih tih aktivnosti ministar odbrane Dragan Šutanovac, predsednik Srbije Boris Tadić i Vlada Srbije".

On je naveo da niko u Srbiji ne može da zaboravi šta je NATO ovde radio od 1994. do 1999. godine i da je zato poniženje biti domaćin toj organizaciji.

"Problem su i teme skupa. Najavljena je rasprava o strateškim transformacijama NATO, što znači da se razrađuje dokument usvojen u Lisabonu na jesen prošle godine u kom se NATO hvali da je učestvovao u izgradnji kosovskih bezbednosnih snaga i između ostalog podržava teritorijalni integritet Moldavije ili Gruzije, ali ne i Srbije", kazao je Jovanović.

On je izrazio očekivanje i da će se građani pridružiti osudi organizovanja te konferencije kao i protresnim akcijama DSS-a.

Strategijsku vojnu konferenciju za partnere, od 13. do 15. juna organizuje Saveznička komanda za transformaciju (Allied Command Transformation) iz Norfolka u SAD. DSS smatra da srpska vlast čini sve da sakrije kako se iza toga zapravo krije NATO.  

Uz države članice NATO, na skupu će biti i predstavnici država koje su u programu "Partnerstvo za mir", Mediteranskom dijalogu i Istanbulskoj inicijativi kao i predstavcnici Rusije, Brazila, Australije, Indije, Japana, Novog Zelanda, Pakistana i drugih.

Ova konferencija održava se jednom godišnje sa ciljem da načelnici generalštabova zemalja članica NATO i partnerskih država razmene iskustva, rečeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

2024 © - Vesti online