Četvrtak 09.06.2011.
08:00
Vestionline

Mašina za detekciju planiranog zločina

Koncept projekta FAST zasniva se na teoriji o "lošoj nameri" i on je nastao posle terorističkih napada na SAD iz septembra 2001.

Mašina za predviđanje zločina: Još jedna u nizu kontroverznih metoda u borbi protiv terorizma

Program ima pre svega za cilj da otkrije počinioce mogućih terorističkih napada na osnovu psiholoških parametara koji su merljivi sa distance, a da osoba koja je pod prismotrom nije svesna toga, što je efikasniji metod od svih dosadašnijih detektora za otkrivanje laži, tvrde promoteri ovog projekta.

Cilj programa je razvoj tehnologije koja bi na osnovu otkucaja srca, načina disanja, temperature, facijalnih pokreta ili promenom visine glasa osobe koja prolazi kroz kontrolni punkt, mogla da otkriju počinioce planiranog zločina.

Ukoliko se takva osoba otkrije, ona će po hitnom postupku biti izdvojena iz gomile i upućena na dalja saslušanja.

Ovaj program je na meti kritike velikog broja stučnjaka, jer se smatra da se on ne zasniva na naučno proverenim metodama i da bi veliki broj ljudi koji su izloženi stresu, na primer, zbog jurnjave za avionom ili propuštenog leta mogli da budu detektovani kao potencijalni teroristi i odvedeni u Gvantanamo zbog zločina koje nisu počinili.

FAST inače veoma liči na projekat iz filma ''Suvišni izveštaj" Stivena Spilberga gde tri mutanta imaju sposobnost predviđanja zločina pre nego što se oni dogode:

2024 © - Vesti online