Sreda 08.06.2011.
11:26
Srna

Za Kosmet sve opcije, pa i podela

Ministar je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da svaka opcija rešavanja kosmetskog problema, uključujući i podelu, ima prednosti i mane.

Samo kompromis može dovesti do trajnog rešenja: Goran Bogdanović

Prema njegovim rečima, opasnosti koje podela nosi sa sobom jesu da bi većina Srba, njih gotovo 70.000 koji žive južno od reke Ibar, mogli da nestanu u nasilju velikih razmera ili postepenim etničkim čišćenjem, kao i da bi podela bila poruka raseljenim Srbima da od njihovog povratka zauvek nema ništa.

"Dobili smo mogućnost da počnemo dijalog sa Prištinom bez ucenjivanja i uslovljavanja, i tu šansu moramo da iskoristimo. Mislim da će pregovori dugo trajati i da će biti naporni. Ipak, verujem da je rešenje moguće ukoliko se realno sagleda situacija", rekao je Bogdanović.

Bogdanović veruje da će se već u sledećoj rundi pregovora rešiti pozitivno neka od pitanja otvorena u prethodnim razgovorima (matične i katastarske knjige, sloboda kretanja).

“Euleks da bude statusno neutralan“

Komentarišući sve otvorenije pritiske vlasti u Prištini na Srbe sa severa Kosmeta, ali i očiglednu podršku dela međunarodne zajednice, on je rekao da je to pokušaj da se pritiscima promeni realnost na terenu.

"Već su vidljive tenzije zbog tih pritisaka i zato pozivam sve strane na razum i uzdržanost, jer je jasno da je cilj Prištine da na severu instalira svoje institucije, što Srbi sa severa nikada neće dozvoliti, jer je opštepoznato da su Srbi opstali samo tamo gde je bilo naših institucija", poručio je Bogdanović i podsetio Euleks da mora da se drži svog statusno neutralnog mandata.

2024 © - Vesti online