Sreda 08.06.2011.
10:42
Vestionline

Iščileo efekat Bin Laden

Amerikancima ipak bitnije kako žive od ubistva Osame bin Ladena

Rezultati istraživanja javnog mnjenja, urađenog za "Vašington post" i televiziju ABC, daju uvid u pesimističko raspoloženje koje je zahvatilo zemlju, pošto su ovog proleća skočile cene benzina, pala vrednost nekretnina, a nezaposlenost ostala visoka.

Dve trećine anketiranih izjavilo je da se zemlja nalazi na pogrešnom koloseku, dok devet od 10 i dalje negativno ocenjuje stanje privrede SAD.

Većina od 57 odsto smatra da oporavak privrede još nije započeo, šta god govorile zvanične statistike.

Što se tiče onih koji primećuju poboljšanje, čak 42 kaže da je oporavak spor, a svega sedam odsto da je brz.

Skoro polovina Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik obavlja svoj posao u oblasti ekonomije. Dve trećine takozvanih nezavisnih birača ne odobrava predsednikov pristup ekonomiji, a prvi put tesna većina njih to "snažno čini".

Podsetimo, ubistvo lidera terorističke organizacije Al Kaida, Osame bin Ladena, izazvalo je brzi rast rejtinga predsednika Obame.

I dalje popularniji od republikanaca

Uprkos padu popularnosti, Obama izgleda da još uvek ne mora da strahuje za drugi mandat na čelu Sjedinjenih Država.

Naime, anketa je pokazala i da aktuelni predsednik SAD vodi ispred pet od šest potencijalnih republikanskih predsedničkih rivala, ali da je izjednačen sa bivšim guvernerom Masačusetsa Mitom Romnijem, koji je tek prošle nedelje objavio nameru da od Republikanske stranke zatraži da bude njen kandidat na predsedničkim izborima u novembru 2012.godine.

Romni je odmah najavio da će pitanja ekonomije i radnih mesta biti ključna u njegovoj kampanji.

Za Obamu i Romnija izjasnilo se po 47 odsto anketiranih, dok je kod registrovanih birača Romni čak u prednosti od 49 prema 46 odsto.

2024 © - Vesti online