Utorak 07.06.2011.
22:50
Vestionline

Tripoli danas bombardovan 60 puta, ubijeno najmanje 29 ljudi

Bombe su neprekidno "zapljuskivale" grad na svakih nekoliko sati od juče sa stalnim povećanjem tempa. Danas su vazdušni udari počeli pre 11 sati i trajali su najmanje pet časova.

Novinar britanske agencija navodi da su vojni avioni Alijanse gađali različite delove grada u nekoliko navrata. Raniji vazdušni udari na Tripoli bili su ređi i obično noću, podseća Rojters.

Tripoli: Ovako NATO, pod okriljem UN-a, štiti civile u Libiji

Gadafijeva rezidencija u Bab al Aziziju bila je na meti udara NATO aviona više puta tokom današnjeg dana.

Ajša Gadafi tužila NATO

Ćerka libijskog lidera Ajša Gadafi podnela je danas tužbu belgiskom tužilaštvu protiv NATO-a zbog bombardovanja civilnih ciljeva, kada su ubijeni njena ćerka i drugi članovi porodice Gadafi, javila je agencija AFP.

NATO joj ubio dete: Ajša Gadafi

Tužba se odnosi na napad NATO aviona na Tripoli 30. aprila kada su ubijeni najmlađi Gadafijev sin i troje unučadi - dvogodišnji Seif, dvogodišnja Kartaga i četveromesečni Mastura, kao i nekoliko prijatelja i suseda.

"Odluka NATO-a da mu jedna civilna zgrada u Tripoliju bude meta predstavlja ratni zločin", izjavio je za francusku agenciju jedan iz tima Ajšinih advokata Francuz Luk Brosolet, pošto je predao tužbu tužilaštvu u Briselu i belgijskom saveznom sudu.

AFP podseća da Rezolucija 1.973 Saveta bezbednost UN dozvoljava da NATO deluje po vojnim ciljevima, ali uz zaštitu libijskog stanovništva.

2024 © - Vesti online