Subota 12.12.2009.
14:28
Vestionline

Zimski raspust počinje ranije?

Predrag Kon smatra da bi zimski raspust u školama trebalo da počne ranije

"Smatramo da je korisno i preventivno bez obzira što to možda iritira ljude, mora se tako uraditi. Ukoliko se popravi situacija onda bi povukli takav predlog", kazao je Kon beogradskim medijima.
 

On je naveo da će u ponedeljak biti dovoljno podataka prema kojima će biti odlučeno da li će se uvoditi mere vanredne epidemiološke situacije, koje podrazumevaju zatvaranje škola, odnosno raniji početak zimskog raspusta. Prema navodima nekih medija, zimski raspored trebalo bi da počne 21. decembra.

Vakcinacija protiv virusa H1N1 bi trebalo da počne u četvrtak, 17. decembra, a prioritetna grupa su hronični bolesnici svih uzrasta.

Dodao je da je Radna grupa za praćenje pandemije za utorak zakazala naredni sastanak, kao i da će epidemija oboljevanja od novog virusa trajati još nekoliko meseci i da treba pažljivo postupati.

Kon je naveo da je počeo porast oboljevanja od respiratornih infekcija u školskom uzrastu, ali da pomeranje zimskog raspusta nije predloženo zbog broja obolelih, već se pokušava odložiti masovnije obolevanje.

On je podsetio da vakcinisanje zdrave dece nije planirano u prvim raspodelama i da nažalost najverovatnije oni neće biti vakcinisani ni do kraja zimskog raspusta, ali da je raniji početak zimskog raspusta korisna mera.

Kon je pohvalio saradnju sa Ministarstvom prosvete i naveo da će Radna grupa preporučiti roditeljima da ukoliko imaju mogućnosti ne šalju decu i vrtić, kao i kontrolu poseta u bolnicama.

2024 © - Vesti online