Utorak 07.06.2011.
19:06
Beta

SAD i Britanija zabrinute za budućnost BiH

Bosno, gledaj malo napred: Hilari Klinton

Klinton i Hejg su poslali poruke domaćim političarima u kojima ističu da više neće tolerisati nikakva osporavanja jedinstva i suvereniteta BiH.

"Hapšenje Mladića je ključna prilika da se povuče linija kada je reč o prošlosti i da ceo region Zapadnog Balkana odlučno krene ka boljoj budućnosti", ocenili su Klinton i Hejg i dodali da Mladićevo hapšenje "konačno žrtvama genocida u Srebrenici daje nadu da će pravda biti zadovoljena".

Oni su dodali da se situacija u Srbiji i Hrvatskoj dramatično razlikuje od one od pre dve decenije, te da te dve zemlje sada čvrsto koračaju ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Hrvatska je već članica NATO i očekuje zaključenje pregovora o pristupanju sa EU. Srbija radi na dobijanju statusa kandidata za EU. Ali, dok njeni susedi gledaju u budućnost, situacija u BiH daje nam razloga za sve veću zabrinutost", naveli su Klinton i Hejg.

Istakli su da već pet godina BiH ide unatrag, a da se u proteklim mesecima taj trend pogoršao te da je "došlo vreme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije".

"Institucije u zemlji su blokirane. U entitetu Republika Srpska, žestoka nacionalistička retorika i aktivnosti kojima se osporava dejtonski okvir rizikuju da BiH odvuku u prošlost - baš u trenutku kada njeni susedi počinju napredovati ka evropskoj budućnosti", navodi se u zajedničkoj poruci.

Klinton i Hejg zaključili su da "stvarne žrtve ove paralize nisu političari u BiH, nego su to njeni građani - upravo oni ljudi koji su izabrali te iste političke lidere da rade u njihovu korist".

"Umesto da žive u slobodnom, pravičnom i prosperitetnom društvu, mnogi još žive u senci podela i straha suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću i besperspektivnošću", naveli su Klintonova i Hejg i zatražili od domaćih vlasti hitnu promenu političke situacije nabolje.

2024 © - Vesti online