Utorak 07.06.2011.
12:43
Vestionline

''Al kaida i dalje najveća globalna pretnja''

U najvećoj opasnosti su avioprevoznici i druge vrste javnog saobraćaja jer teroristi uspevaju da putuju sa lažnim pasošima, rekao je Nobl na marginama skupa posvećenom aviosaobraćaju u Singapuru.

Pripadnici Al Kaide i dalje najopasniji

"Čak i pre nego što je zarobljen i ubijen Bin Laden, najveća pretnja nije bila samo Al Kaida, već sve terorističke grupe povezane sa Al kaidom širom sveta", rekao je generalni sekretar Interpola i dodao da je situacija ista i posle Bin Ladenove smrti, preneo je Rojters.

Avioprevoznici su i dalje primarna meta za teroriste, ali oni su usmereni i na masovne vidove transporta, dodao je Nobl.

Najveću brigu predstavlja korišćenje ukradenih ili izgubljenih pasoša i to što mnoge zemlje nemaju dokumentaciju o izgubljenim pasošima, dodao je on.

"Mi znamo da ukoliko teoristi idu iz zemlje u zemlju, a da ne budu otkriveni, to predstavlja rizik za sve države, Iz perspektive Interpola to je rizik broj jedan koji utiče na sve zemlje na svetu", rekao je Nobl.

Prema njegovim rečima, bezbednosne agencije su prekontrolisale 490 miliona pasoša u 2010. godini i utvrdile da je 40.000 ukradeno ili izgubljeno. Nobl je naveo da Interpolova baza sadrži detalje o 16 miliona pasoša i 12 miliona izgubljenih ličnih dokumenata.

2024 © - Vesti online