Utorak 07.06.2011.
10:16
Vestionline

''Nije bilo uvoza klica pasulja u Srbiju''

Prema najavama nadležnih, danas će biti objavljeni i rezultati vanrednih kontrola koje su obavljene u pet gradova Srbije, da bi se uzorkovali krastavci koji su u našu zemlju uvezeni ne samo iz Španije, već i ostalih zemalja.

Za epidemiju ešerihije koli Nemci su prvo kao uzročnik naveli krastavce iz Španije, koje je u međuvremenu Evropska unija ''rehabilitovala''.

Ministarstvo tvrdi da nije uvezlo zaražene namirnice

Smrtonosna bakterija EHEC - enterohemoragijska ešerihija koli od koje je u Nemačkoj umrle najmanje 22 osobe, nalazi se, najverovatnije, u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom bio-vrtu u Donjoj Saksoniji, koji je već zatvoren. Ranije je sumnjano da se ešerihija nalazila u klici pasulja.

Definitivna stručna potvrda toga bi, kako javljaju nemački mediji, mogla da bude danas.

''Mi imamo, doduše, nesumnjive indicije za to da je pogon iz mesta Uelcen, u Donjoj Saksoniji, očito, izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu'', rekao je novi ministar zdravlja Nemačke Danijel Bar televiziji ARD.

Da li se po život opasna EHEC bakterija nalazi u sojinim i klicama drugih žitarica koje se proizvode u tom bio-vrtu za sada postoji veoma jaka sumnja, a sve dok se ona ne potvrdi, naučnici, prenose mediji, tapkaju u mestu, tražeći put za suzbijanje i lečenje epidemije crevne infekcije, koja se, zbog ''medicinske bespomoćnosti'' poredi čak sa vremenom kuge.

2024 © - Vesti online