Utorak 07.06.2011.
06:39
Vestionline

Deca gađala Srbe

Mediji navode da se to dogodio još krajem maja, a da ga je tek sada obelodanilo udruženje levičarskih grupa iz Bavarske, Tirola i Salcburga "Rabac".
Objavljene su i fotografije na kojima se vidi da deca, oružjem koje izgleda kao ono u koje se stavljaju patrone sa bojom, pucaju po modelu polurazrušenog grada koji nosi naziv Mala Mitrovica.


Udruženje "Rabac" na svojoj stranici zbivanja u kasarni General Konrad naziva skandalom. Ukazuje se na to da su "prilikom antisrpskog pogroma 2004. koji je počeo u Mitrovici, uništene mnogobrojne kuće i vlasništvo srpskog stanovništva, te da je širom Kosova bilo više mrtvih i na stotine uništenih kuća".

Podseća se da su "tokom okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu u Mitrovici od aprila 1943. bile stacionirane trupe 1. Alpske divizije Vermahta, kojoj je pripadala i brdska pešadija iz Bad Rajhenhala".

Bundesver je osnovao komisiju koja će preispitati ovaj slučaj, a protiv odgovornih će biti preduzete disciplinsko-pravne mere jer "nije reč samo o potezu pogrešnom sa moralnog stanovišta".

Problem je i u tome što su "tokom dana otvorenih vrata u kasarni u Bad Rajhenhalu jasno prekršena pravila nemačkih oružanih snaga koja nalažu da osobe mlađe od 18 godina u kasarnama ili na zemljištu koje pripada Bundesveru ne smeju da uzimaju oružje u ruke".

To što je kao ime modela grada izabrano baš "Mitrovica" predstavnik Bundesvera nazvao je "u svakom slučaju veoma neukusnim".

2024 © - Vesti online