Utorak 07.06.2011.
04:42
Večernje novosti

Ugljanin upozorava na stanje u Sandžaku

Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije
 

Ugljanin je rekao da je protiv nacionalnih autonomija, ali da se mora omogućiti učešće
manjina u javnom životu, kao i da treba poboljšati uslove za život građana.

"Neophodno je da se institucionalno omogući učešće manjina u javnom životu. Na primer, u Novom Pazaru Bošnjaci čine 80 odsto građana, a u policiji u tom gradu je odnos obrnuto proporcionalan", rekao je Ugljanin i dodao da je ista situacija i u drugim državnim organima.

"Nema nacionalnih autonomija"

 

Upitan da li se slaže sa muftijom Muamerom Zukorlićem da Sandžak treba da dobije autonomiju po uzoru na Vojvodinu, Ugljanin je rekao da su ciljevi njegove stranke brži ekonomski razvoj Sandžaka i regionalna samouprava u okviru Srbije.

 

"Ne bih da menjamo tezu i da pričamo o nekakvim drugim statusima Sandžaka kada imamo gladne i nezaposlene ljude, socijalni i politički naboj", rekao je Ugljanin.

 

"Sandžak je bio i ostao multinacionalan i moj stav je da nema nacionalnih autonomija", rekao je on.

Govoreći o ekonomiji, Ugljanin, lider Stranke demokratske akcije Sandžaka, ukazao je da Novi Pazar ima najveći broj nezaposlenih u Srbiji, više od 51 odsto.

"Teška ekonomska situacija, siromaštvo, beznađe mladih ljudi. To su idealni uslovi da politički avanturisti pokušaju da zapaljivom retorikom skupe političke poene i da se bolje pozicioniraju", upozorio je on.

2024 © - Vesti online