Nedelja 05.06.2011.
13:44
Vestionline

''Srbi nisu problem, pogrešno me razumeli''

"Čini mi se da su odnosi dveju zemalja sada na uzlaznoj putanji, mada bih se, nažalost, složio sa onima koji kažu da se radi o nedovoljno dinamičnoj uzlaznoj putanji", rekao je Đukanović u intervjuu današnjem novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim rečima, niko razuman u Crnoj Gori ne zagovara nekakav antisrpski stav, a crnogorska realnost nije antisrpska.

Kad sam rekao da je Srbija problem regiona, nisam mislio na Srbiju: Milo Đukanović
 

"Najvažinije je da uvažimo realnost i da se okrenemo budućnosti i zajedničkim ciljevima u toj budućnosti", rekao je bivši dugogodišnji crnogorski predsednik i premijer.

Osvrćući se na svoju nedavnu izjavu u Bečićima da "Srbija predstavlja jedan od ključnih problema u regionu", Đukanović je istakao da smatra da je u pitanju "nedovoljno pažljivo političko čitanje" njegovih reči.

"Tada sam naveo tri problema koja najviše koče regionalnu saradnju. Na prvom mestu je Bosna i Hercegovina, koja je i 15 godina posle Dejtona nefunkcionalna država, druga je Makedonija, a na trećem mestu su odnos Srbije i Kosova", kazao je lider DPS-a.

Đukanović smatra da bi Srbija, polazeći upravo od realnosti, trebalo da prizna nezavisnost Kosova i da se potom obe države potpuno okrenu budućnosti i evroatlanstkim integracijama.

"Imamo veliki problem u regionalnoj saradnji, koja je nasušna potreba svih nas u regionu i kao priprema za život u Evropskoj uniji i NATO. I to upravo zbog izostanka komunikacije između Beograda i Prištine", zaključio je Đukanović.

2024 © - Vesti online