Nedelja 05.06.2011.
02:42
Beta

SAD traže strpljenje za rat u Avganistanu

Robert Gejts i Hamid Karzai
 

U svojoj poslednjoj poseti Avganistanu kao šef Pentagona, Gejts je nažnačio da bi do kraja godine moglo doći do prokreta ka kraju rata protiv ekstremista u toj zemlji.


On je ukazao da će mnogo zavisiti od toga da li će smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena, kojeg su prošlog meseca ubili američki komandosi u Pakistanu, omogućiti mirovne pregovore s talibanima.
 

"Verujem da ćemo, ako možemo zadrzati teritorije koje su zarobljene talibanima.., možda povećati bezbednost, da ćemo biti u poziciji da do kraja ove godine imamo uspešno otvaranje ka pomirenju s talibanima", rekao je Gejts.
 

On je dodao da bi promene pre nego što se to desi bili prenagljene.
 

Gejts je u Kabulu govorio na konferenciji za novinare s avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem koji je izrazio nezadovoljstvo zbog stradanja civila u vazdušnim napadima.
 

Karzai je takođe kritikovao noćne operacije međunarodnih snaga i pritvaranje nevinih ljudi.
 

Gejts, koji se s čela američkog ministarstva odbrane povlači 30. juna, razgovarao je i s komandantom snaga SAD i NATO generalom Dejvid Petreusom i američkim ambasadorom Karlom Ajkenberijem.
 

Odluka o smanjenju američkih trupa u Avganistanu, u kojem rat traje skoro 10 godina, očekuje se u sledećih nekoliko nedelja.

2024 © - Vesti online