Nedelja 05.06.2011.
02:14
Alo

Milion evra za softver ministarstva

Softver koji vredi milion evra, preduslov za EU, kažu u Ministarstvu poljoprivrede
 

- Došli smo do podataka da je Ministarstvo poljoprivrede u oktobru 2010. godine sklopilo ugovor sa firmom "Ulyssys Serbia d. o. o.“ iz Ade za izradu softvere. Pitamo se kakav je to softver koji toliko vredi i na osnovu kojih kriterijuma je sklopljen posao. Ministarstvo poljoprivrede dužno je da odgovori i šta se dogodilo s izradom licenciranog aplikativnog softvera za potrebe Uprave za agrarna plaćanja, za koji je Planom javnih nabavki za 2009. godinu bilo predviđeno 214.000.000 dinara, kao i zbog čega je za ovaj posao bio predviđen pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva - tvrdi Dobrašinović.

"Softver je preduslov za EU“
 

Dejan Serdar, direktor uprave za agrarno plaćanje, objasnio je da bivši ministar nije bio upoznat sa ovim ugovorom, koji, ipak, postoji. Međutim, on kaže da je softver od izuzetnog značaja za Srbiju i predstavlja preduslov za članstvo u EU.

 

- Softver je plaćen delom od EU, a delom iz budžeta. Sam softver je kičma agrarnog sistema i vodi ceo proces za dobijanje fondova i pretpristupnih fondova EU od kojih očekujemo 30 do 50 miliona evra godišnje. Sistem je plaćen najjeftinije u regionu, oko 450.000 evra, a od novog ministra dobili smo odobrenje da nastavimo s radom i uložimo još toliko - objasnio je Serdar.

On naglašava da Koalicija za nadzor javnih finansija još jednom postavlja pitanje nadležnim pravosudnim institucijama nameravaju li najzad da počnu da rade svoj posao ili će i dalje, svojim nečinjenjem, nastaviti da se svrstavaju na stranu nosilaca korupcije i organizovanog kriminala nastanjenim u samom vrhu države.


Dobrašinović podseća da je Koalicija, čiji je on član, dosad iznosila niz situacija u kojima su javno izneti podaci o očiglednim zloupotrebama i kriminalnim radnjama najviših državnih funkcionera, posle čega nije usledila reakcija nadležnih institucija.

- Da li to u Srbiji jedino reformisani tužioci ne čitaju novine, ne gledaju televiziju i ne razgovaraju s ljudima, pa samo do njih ne dopiru informacije o teškim krivičnim delima, čije je procesuiranje, da podsetimo, posao za koji su plaćeni iz državnog budžeta. Za nepostojeći sajt Ministarstvo trgovine i usluga na čijem čelu je Slobodan Milosavljević dalo je oko 29.000 evra, zatim je to isto ministarstvo platilo nepostojeći logo više od 9.000 evra. Pre samo nekoliko dana, izneli smo u javnost činjenicu da ni nakon četiri godine otkako je uplaćeno oko milion i 300.000 evra firmi "Alpina“ za izgradnju deponije u prokupačkom selu Gornja Stražava, radovi nisu počeli, a pare nisu vraćene u državnu kasu. Apelujem na državne organe i nadležne institucije u zemlji da provere sve navode i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprečilo dalje osipanje novca poreskih obveznika Srbije, koji žive na ivici siromaštva - kaže Dobrašinović.
 

Dragin: To je laž!


Tadašnji ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da prvi put čuje za sve što navodi Koalicija za nadzor javnih nabavki.
 

- Slušajte, to ništa nije istina. Prvo, ja nemam pojma ko je uopšte ta firma iz Ade, tako da je to glupost. A što se tiče slučaja iz 2009. godine, i to prvi put čujem. Državni revizor je kontrolisao poslovanje u toj godini. Istina, našao je neke stvari, ali to što pominjete nema veze sa njegovim zamerkama. A za tog Dobrašinovića prvi put čujem - izjavio je Dragin za "Alo!“.

2024 © - Vesti online